Popoldne s Putinom

Vladimir Putin je tokrat v pogovoru z državljani odgovarjal na bolj kritična vprašanja kot kadarkoli doslej.

Objavljeno
25. april 2013 23.10
RUSSIA-POLITICS-PUTIN
Polona Frelih, Moskva
Polona Frelih, Moskva
Moskva – Ruski predsednik Vladimir Putin je tokrat v pogovoru z državljani odgovarjal na bolj kritična vprašanja kot kadarkoli doslej, za kar so poskrbeli »kritični izbranci«, ki so jih povabili v studio.

V luči nedavnega terorističnega napada v Bostonu je Putin izrazil obžalovanje, da Združene države Amerike niso upoštevale ruskih opozoril in z njo bolj učinkovito sodelovale v boju proti mednarodnemu terorizmu. Po dolgih letih je dobil priložnost braniti svojo politiko na Severnem Kavkazu. »Rusija je bila žrtev mednarodnega terorizma. Vedno me je motilo, da so naši zahodni partnerji govorili o upornikih in ne o teroristih. Dajali so jim informacijsko in finančno podporo,« je opozoril na dvoličnost Zahoda. Po njegovem pri terorizmu ne gre za vprašanje nacionalnosti ali veroizpovedi, ampak izključno za »posameznike ekstremističnih pogledov«.

Pritrdil je trditvi, da je v odnosu med Rusijo in Zahodom prevladal duh hladne vojne, krivdo za to pa pripisal zahodnim partnerjem. »Nismo mi sprejeli spiska Magnickega,« je za glavni kamen spotike v odnosu z Združenimi državami Amerike označil črni seznam ruskih predstavnikov, ki jim je uradni Washington zaradi domnevnega kratenja človekovih pravic prepovedal vstop, na kar se je ruska stran odzvala z recipročnim ukrepom. Kar zadeva nedavni obisk v Nemčiji ter na Nizozemskem, je poudaril, da nesoglasja glede istospolnih porok in podobnih tem niti najmanj ne škodujejo blagovni menjavi. »Nizozemska in Nemčija sta v Evropi naši glavni trgovinski partnerici. Če je nizozemsko sodišče dovolilo pedofilijo in če se želijo razmnoževati na račun migrantov, naj se, nas pa naj pustijo pri miru. Pri nas kaj takega ni mogoče. Ne bomo se vtikali drug v drugega, ampak bomo drug drugega spoštovali,« je izpostavil temeljni pogoj za uspešno sodelovanje.

V Rusiji ni stalinizma

Zavrnil je tezo, da je v Rusijo začel vračati stalinizem. »Stalinizem je kult osebnosti, množično kršenje zakonov, represije in gulagi, česar v Rusiji ni. To seveda ne pomeni, da ne smemo imeti reda in discipline. Posameznike kaznujemo, ker kršijo zakone ali pravice drugih ljudi,« je odgovoril na vprašanje glede zaporne kazni za članice feministične punk zasedbe Pussy Riot. Komentiral je tudi sodni proces proti opozicijskemu aktivistu in borcu proti korupciji Alekseju Navalnemu zaradi sodelovanja pri načrtovanju kraje lesa iz državnega podjetja KirovLes, ki se je začel v torek v Kirovu. »Ljudje, ki se borijo proti korupciji, morajo biti sami kristalno čisti. Če nekdo na glas kriči: 'Drži tatu!', to še ne pomeni, da sam ne krade,« je zavrnil obtoženčeve trditve, da gre za politično motiviran sodni proces.

Branil je tudi nov zakon o nevladnih organizacijah, ki se ukvarjajo s politiko in dobivajo finančno podporo iz tujine in morajo po novem nositi oznako »tuji agent«. Ker se niso hoteli registrirati, so danes na moskovskem sodišču obsodili na denarno kazen v višini 10.000 dolarjev nevladno organizacijo za spremljanje volitev Golos, ki bo zaradi tega verjetno prisiljena zapreti vrata. »Načelno podpiram nevladne organizacije, četudi so iz vrst opozicije. Ne prepovedujemo jim dela, ampak si želimo, da bi bilo njihovo poslovanje transparentno. V Združenih državah Amerike so zakon o tujih agentih sprejeli že leta 1938 in še vedno velja. Spoštovati ga morajo tudi naše organizacije, ki delujejo čez lužo,« je poudaril, da si ne želijo organizacij, ki delujejo proti interesom Rusije.

Socialne teme

Zaradi upočasnjene gospodarske rasti, ki je v prvi četrtini letošnjega leta znašala komaj 1,1 odstotka, je bila večina vprašanj povezanih s socialnimi temami in naraščanjem cen za osnovne življenjske potrebščine.

»Treba je gledati na socialo, saj so dohodki pri nas še vedno skromni. Vedno sem poudarjal, da je bil Kudrin dober minister za finance, ni pa najboljši, kar zadeva socialno politiko,« je Putin zavrnil kritike dolgoletnega finančnega ministra Alekseja Kudrina, ki ga je opozoril, da rast plač presega rast produktivnosti dela ter da se Rusija še zdaj ni otresla odvisnosti od energentov. Zaradi tega je tudi zavrnil ponudbo, naj ponovno prevzame vodenje finančnega ministrstva. »Je lenuh, ki noče delati,« se je pošalil Putin.

»Zelo sem hvaležen usodi in držav­ljanom Ruske federacije, da so mi dovolili biti predsednik Ruske federacije. To je vse moje življenje. Ali je to sreča, je že drugo vprašanje,« je v sklepnem delu odgovoril na vprašanje, ali je srečen. In kdaj bo vse dobro? »Ljudje, ki radi pijejo, pravijo: 'Vse vodke se ne da spiti, lahko pa se teži k temu'. Obljubim vam, da bomo težili k temu, da bo vse dobro,« si je prislužil gromek aplavz.