Poraženi indijski premier Singh že odstopil

Zmagovalec parlamentarnih volitev in prihodnji premier Narendra Mori se je v New Delhiju udeležil velike zmagovalne parade.

Objavljeno
17. maj 2014 14.00
Posodobljeno
17. maj 2014 14.27
INDIA-ELECTION/
Ma. Ja., Delo.si, STA
Ma. Ja., Delo.si, STA

New Delhi − Veliki zmagovalec parlamentarnih volitev in prihodnji premier Indije Narendra Mori se je danes v New Delhiju udeležil velike zmagovalne parade, piše Slovenska tiskovna agencija. Ob prihodu na sedež stranke Bhartiya Janata (BJP) ga je pričakala ogromna množica navdušenih privržencev. Dosedanji premier Manmohan Singh pa je medtem po hudem volilnem porazu že ponudil odstop.

Modi je v indijsko prestolnico prispel iz svoje domače zvezne države Gujarat. Od letališča do sedeža BJP se je vila zmagovalna parada s 63-letnim Modijem na čelu. Pozdravljala ga je navdušena večtisočglava množica, opremljena z zastavami, baloni in cvetnimi listi, ter pihalne in druge godbe, piše STA.

Doslej največja opozicijska stranka si je na maratonskih parlamentarnih volitvah, ki so trajale kar mesec dni, zagotovila absolutno večino. To ji je uspelo kot prvi stranki po 30 letih. Od skupno 543 poslanskih sedežev naj bi jih BJP zasedla 282, doslej vladajoča kongresna stranka pa le 44.

Kongresna stranka je že v petek po objavi prvih rezultatov priznala poraz. Potomec indijske politične dinastije Gandhi, 43-letni Rahul Gandhi, ki bi v primeru zmage na premierskem položaju nasledil 81-letnega Manmohana Singha, je prevzel odgovornost za slab rezultat.

Danes je sledil še odstop premiera Singha, piše STA. Indijski predsednik Pranab Mukherjee je odstop sprejel, a Singha obenem prosil, naj opravlja tekoče posle do prisege nove vlade, kar bo predvidoma enkrat naslednji teden.

Njegov kabinet je bil sicer v zadnjih letih tarča kritik zaradi upočasnjevanja gospodarske rasti, korupcijskih afer in nezmožnosti presekati politično blokado v državi. A 81-letni Singh je danes vztrajal, da je Indija danes veliko močnejša, kot je bila pred desetletjem, ko je prevzel vodenje vlade. Svojemu nasledniku Modiju je zaželel veliko uspehov.

Vodstvo BJP se je medtem danes že pogovarjalo o oblikovanju nove vlade, v torek pa naj bi se sestali tudi izvoljeni poslanci te stranke, je napovedal Rajnath Singh.