Poročevalec ZN opozarja na ravnanje z Manningom

Juan Ernesto Mendez meni, da je bilo ravnanje ameriških oblasti z vojakom Manningom »kruto in poniževalno«.

Objavljeno
06. marec 2012 12.43
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si
Ženeva − Posebni poročevalec Združenih narodov za mučenje Juan Ernesto Mendez je dejal, da je bilo ravnanje ameriških oblasti z vojakom Bradleyjem Manningom, obtoženim, da je ustanovitelju spletne strani WikiLeaks Julianu Assangeu predal več sto tisoč zaupnih dokumentov, med njimi diplomatske depeše, dokumente o vojni v Iraku in Aganistanu ter posnetek napada ameriških vojakov na iraške civiliste, »kruto in poniževalno«.

»Menim, da je bil Bradley Manning med prekomerno in dolgotrajno izolacijo, ki jo je preživel v zaporu marincev Quantico v Virginiji, podvržen krutemu, nehumanemu in poniževalnemu ravnanju,« je Mendez povedal za francosko tiskovno agencijo AFP. Kot je dodal, se zdi, da se je domnevno grdo ravnanje z Mannigom »na srečo« končalo, ko so ga iz Quantica premestili v zapor v zvezni državi Kansas. A kot je opozoril Mendez, ga pojasnila v zvezi z osmimi meseci, ki jih je Maning preživel v zaporu v Virginiji, niso prepričala.

Štiriindvajsetletni Manning, ki so ga po več kot letu in pol, ki jih je preživel za zapahi, premestili prejšnji mesec, se je pritožil, da so ga v Quanticu zaprli v samico in ga ustrahovali, na splošno pa je bil podvržen zelo restriktivnemu režimu. Na prvem zaslišanju v vojaškem oporišču Fort Meade 24. februarja, ko se ni hotel izreči o krivdi, je njegov civilni odvetnik David Coombs dejal, da je bila njegova stranka v samici zaprta 635 dni. Manninga sicer še letos čaka sojenje pred vojaškim sodiščem.