Portret: Julija Timošenko

Ena najbolj priljubljenih političark prestaja sedemletno kazen zaradi zlorabe položaja pri podpisu plinske pogodbe z Rusijo.

Objavljeno
19. november 2013 12.08
UKRAINE-POLITICS-JUSTICE-COURT-RIGHTS-FILES
Polona Frelih, zunanja politika
Polona Frelih, zunanja politika

Kijev − Daleč najbolj odmeven primer obsojenega politika na postsovjetskem prostoru je Julija Timošenko, dvakratna ukrajinska predsednica vlade ter predsednica opozicijske stranke Vseukrajinska unija Domovina, druge najmočnejše stranke v Ukrajini.

Spada med najbolj priljubljene ukrajinske političarke, njen zaščitni znak pa so lasje, spleteni v tradicionalno ukrajinsko kito. V zaporu preživlja sedemletno kazen zaradi zlorabe položaja pri podpisu plinske pogodbe z Rusijo, v sredini januarja pa jo je doletela nova obtožnica, v kateri ji očitajo, da je naročila umor nekdanjega poslanca in poslovneža Jevgenija Šerbana. Če bo spoznana za krivo, jo čaka dosmrtna ječa.

Poleg tega ji sodijo zaradi domnevne finančne prevare v času vodenja Združenih energetskih sistemov, ko je postala najbogatejša državljanka Ukrajine, dobila pa je tudi vzdevek plinska princesa. Zaradi domnevnega podkupovanja pri plinskih poslih z Rusijo je postopek proti njej takrat uvedlo tudi rusko generalno državno tožilstvo, zato si v strahu pred prijetjem med prvim vodenjem vlade sploh ni upala potovati v Rusijo.

Noči v kopalnici

Sojenje na sodišču v Harkovu poteka brez navzočnosti obdolženke, ki so jo že lani zaradi težav s hrbtenico iz zapora preselili v tamkajšnjo bolnišnico. Po objavi obtožnice za umor je Timošenkova objavila »državljansko nepokorščino«, kar pomeni, da je začela noči protestno preživljati v bolnišnični kopalnici, v dramatični sodni drami pa smo bili med drugim priča njeni gladovni stavki, slišali smo obtožbe, da jo hočejo zastrupiti, svet pa so obkrožili posnetki modric, ki da jih je dobila med mučenjem v zaporu. Ukrajina je razklana na njene podpornike ter simpatizerje ukrajinskega predsednika Viktorja Janukoviča, ki si pred sodnimi dvoranami in tudi drugod pogosto skočijo v lase.

Timošenkova vseskozi vztraja, da so sodni procesi proti njej politično motivirani, bojazen o selektivnem pregonu opozicije pa ob vsaki priložnosti izražajo tudi Evropska unija in Združene države Amerike. Aprila je Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu odločilo, da je zaporna kazen Timošenkove politično motivirana in krati njene pravice. »Upamo, da bo za Janukoviča to dovolj, da jo oprosti in popravi napake ukrajinskega pravosodja, ki ne deluje,« je odločitev pozdravila hčerka Jevgenija. Predstavnik vladajoče Stranke regij Vladislav Zabarski je dal vedeti, da še dolgo ne bo na prostosti, saj proti njej potekata še dva druga sodna procesa.

Bila je motor t. i. oranžne revolucije, s katero je Ukrajina leta 2004 obrnila hrbet Rusiji in se usmerila proti Evropski uniji. Revija Forbes jo je leta 2005 uvrstila na tretje mesto seznama 100 najvplivnejših žensk sveta.

***

Članek je bil junija objavljen v NeDelu.