Portugalski predsednik še naprej podpira vlado

Anibal Cavaco Silva je kljub propadu kriznih pogovorov podprl desnosredinsko vlado in zavrnil razpis predčasnih volitev.

Objavljeno
22. julij 2013 12.49
PORTUGAL-CRISIS/
Mo. B., Delo.si, STA
Mo. B., Delo.si, STA

Lizbona - »Menim, da je najboljša rešitev ohranitev sedanje vlade,« je Anibal Cavaco Silva dejal v nedeljo, potem ko so v petek propadli krizni pogovori vladne koalicije z opozicijskimi socialisti.

Vodja socialistov Antonio Jose Seguro je v petek sporočil, da z vladnima strankama niso uspeli doseči dogovora za končanje politične krize v državi in izvedbo nujnih varčevalnih ukrepov. K dogovoru je tri glavne stranke pozval Silva, potem ko je politično krizo pred več kot dvema tednoma sprožil odstop dveh ključnih ministrov.

Po neuspehu pogovorov je predsednik vladni stranki - desnosredinsko stranko PSD premiera Pedra Passosa Coelha in konservativno CDS-PP - v nedeljo pozval k skupnemu delu za izvedbo reform, h katerim se je država zavezala leta 2011 ob prejetju mednarodne pomoči, da bi se tako vrnila na mednarodne finančne trge.

»Pomembno je, da evropskim partnerjem pokažemo, da je Portugalska država, ki jo je mogoče upravljati,« je dejal po poročanju STA in poudaril, da ima vlada nesporno večino.

Portugalska je že tretje leto v recesiji in ima več kot 18-odstotno brezposelnost, medtem ko uvaja stroge varčevalne ukrepe, h katerim se je zavezala v zameno za 78 milijard evrov mednarodne pomoči EU in Mednarodnega denarnega sklada. Reševalni paket se bo iztekel junija 2014.

Politična kriza se je začela 1. julija, ko je odstopil finančni minister Vitor Gaspar, tvorec reform, ki so jih od države zahtevali mednarodni posojilodajalci. Zaostrila pa se je, ko je iz protesta, ker je premier Coelho za finančnega ministra imenoval Mario Luisa Albuquerqua, odstopil še zunanji minister in vodja manjše, konservativne koalicijske partnerice Paolo Portas.

Koalicijske partnerice so nato 6. julija dosegle dogovor, ki naj bi omogočil preživetje desnosredinske koalicije. Dogovorile so se o imenovanju Portasa za podpredsednika vlade, ki je odgovoren za koordinacijo ekonomske politike.