Posamezni deli Avstralije še vedno v ognju

V New South Walesu divja še najmanj 120 požarov, na Tasmaniji pa je po nekaterih ocenah pogorel že en odstotek zemljišč.

Objavljeno
10. januar 2013 10.15
TOPSHOTS-AUSTRALIA-WEATHER-FIRE
Mo. Z., Ma. Ja., Delo.si
Mo. Z., Ma. Ja., Delo.si

Canberra − Avstralski gasilci se na jugovzhodu države še naprej spopadajo z gozdnimi požari, ki tam divjajo že teden dni. Po pisanju francoske tiskovne agencije AFP jih samo v zvezni državi New South Wales gori še najmanj 120, od katerih jih okoli 17 ni pod nadzorom.

Samo v New South Walesu je bilo v požarih uničenih prek 350.000 hektarov zemljišč. O žrtvah na srečo ne poročajo. V omenjeni zvezni državi si gasilci po navedbah nemške tiskovne agencije dpa sicer prizadevajo, da bi požaru Dean's Gap v bližini mesta Nowra, ki leži okoli 160 kilometrov južno od Sydneyja, preprečili, da bi se razširil na nekdanje vojaško vadbišče, ki je menda prepredeno z neeksplodiranimi bombami. 

Na Tasmaniji je po nekaterih ocenah pogorel že en odstotek zemljišč. Samo v majhni ribiški vasici Dunalley je do tal pogorelo okoli 90 domov in poslovnih prostorov. Odseljenim prebivalcem vasice je policija sporočila, da se lahko domov vrnejo v petek.

Čeprav požari v poletnih mesecih − od decembra do februarja − v Avstraliji še zdaleč niso redkost, se tamkajšnji prebivalci zadnje štiri mesece spopadajo z nenavadno visokimi temperaturami. V takih vremenskih pogojih so udari strele zanetile stotine gozdnih požarov, ki so v pepel spremenili veliko zemljišč in stavb, umrlo pa je tudi več tisoč glav živine.

Včerajšnja ohladitev zraka je po pisanju agencije AFP sicer prinesla nekaj olajšanja, a že jutri naj bi temperature znova presegle 40 stopinj Celzija.

V torek so po nekod v New South Walesu razglasili »katastrofično« stopnjo požarne ogroženosti. Zaradi temperatur, ki so ponekod presegle tudi 50 stopinj Celzija, je morala državna meteorološka služba na svoje vremenske karte celo vnesti nove barve, s katerimi je označila najbolj razgrete predele Avstralije.