Poskus atentata na ameriškega obrambnega ministra?

Ob prihodu Leona Panette v Afganistan je na pristajalno stezo zapeljalo ukradeno vozilo, ki so ga nato zajeli plameni.

Objavljeno
14. marec 2012 09.11
Posodobljeno
14. marec 2012 09.11
Mo. B., Ma. Ja., Delo.si
Mo. B., Ma. Ja., Delo.si

Kabul − Ob prihodu ameriškega obrambnega ministra Leona Panette v vojaško oporišče Camp Bastion v afganistanski provinci Helmad se je zgodil incident, v katerem sta bila poškodovana pripadnik Natovih sil Isaf in civilist. Po poročanju časnika Washington Post in britanske televizije Sky News je šlo za poskus atentata oziroma samomorilskega napada z avtomobilom bombo, a so iz Pentagona sporočili, da tega še ne morejo potrditi.

Vladni viri poročajo, da je na letališko stezo, na kateri je ravno tedaj pristajalo letalo z ameriškim obrambnim ministrom, z veliko hitrostjo zapeljalo ukradeno vozilo, ki pa je nato pristalo v jarku, nakar so ga zajeli plameni. V vozilu sicer niso našli sledov eksploziva.

Kot so sporočili iz mednarodnih sil Isaf, življenje Panette ali kogar koli na njegovem letalu ni bilo ogroženo. V incidentu sta bila ranjen le voznik, sicer lokalni prebivalec, zaposlen v oporišču, ki je dobil hude opekline, in pripadnik Natovih sil, ki je opazil krajo vozilo in poskušal moškega ustaviti, a ga je ta povozil in odpeljal. Predstavnik ameriške vojske v Afganistanu, polkovnik Gary Kolb, ni pojasnil, kako hudo je vojak poškodovan.

Panetta v Afganistanu le dan po protiameriških protestih

Ameriški obrambni minister je na obisk Afganistana sicer pripotoval le nekaj dni zatem, ko je ameriški vojak v Kandaharju pobil 16 civilistov, med njimi večino žensk in otrok. Nenapovedani obisk je bil menda načrtovan še pred morilskim pohodom. Kot poroča BBC, je z novo zaostritvijo odnosov med Kabulom in Washingtonom današnjih obisk dobil drugačen pomen.

Panetta se bo danes sicer srečal z afganistanskim predsednikom Hamidom Karzaijem. Minister kljub protestom in besu, ki ga je podžgala nasilna smrt 16 civilistov, med njimi tudi otrok, trdi, da se bo ameriška strategija v Afganistanu obnesla. »Mislim, da smo na pravi poti, zdaj moramo ljudi le prepričati, da taki dogodki ne smejo spodkopati naše strategije,« je v ponedeljek dejal Panetta. Danes se bo srečal tudi z ameriškimi vojaki v Afganistanu, za katere Washington meni, da bodo tarče maščevanja talibov.

Zahteve, naj vojaku sodijo v skladu z afganistansko zakonodajo

Včeraj je v mestu Džalabad potekal protest okoli 2000 ljudi, ki so zahtevali, da ameriškemu vojaku, odgovornemu za smrt nedolžnih civilistov, sodijo v Afganistanu. »Morajo mu soditi tu. Storil je dva zločina zoper mojo družino. Najprej jih je ubil in nato zažgal,« pa je povedal Vazir Mohamad, ki je v nedeljo izgubil 11 članov svoje družine.

Iz Nata so sporočili, da je še prerano za odločitev, ali bodo vojaku sodili v Združenih državah ali v Afganistanu. Je pa jasno, da bo zanj veljala ameriška in ne afganistanska zakonodaja. Sojenje na podlagi afganistanskega prava zahtevajo tudi člani parlamenta, po poročanju Reutersa pa menda Karzai pristaja tudi na sojenje v ZDA, če bo Washington zagotovil transparenten in javen sodni proces.