Požar ob parku Yosemite nekoliko zamejili

Čeprav se ognjeni zublji še vedno širijo, so uspeli ukrotiti 20 odstotkov požara.

Objavljeno
27. avgust 2013 13.42
USA-WILDFIRE-CALIFORNIA/
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Sacramento − Kalifornijski gasilci so po večdnevnih naporih naposled dosegli nekaj napredka v boju z obsežnim gozdnim požarom, ki že deset dni gori v bližini narodnega parka Yosemite na severovzhodu zvezne države. Čeprav se požar še vedno širi, so ga uspeli nekoliko zamejiti − ukročenih je tako že 20 odstotkov požara.

Z ognjenimi zublji enega najhujših požarov v zgodovini Kalifornije, ki so požgali okoli 652,7 kvadratnih kilometrov grmičevja in dreves, od tega okoli 88 kvadratnih kilometrov znotraj parka, se bori skoraj 3700 gasilcev. Še posebej veliko pozornosti namenjajo območju rezervoarja Hetch Hetchy, ki okoli 240-kilometrov oddaljenemu San Franciscu zagotavlja 85 odstotkov vode. Kot je po pisanju tiskovne agencije AP dejal vodja operacij Glen Stratton, menijo, da bodo infrastrukturo lahko ubranili. Poleg tega ne pričakujejo niti izpadov elektrike, čeprav je požar poškodoval dve hidroelektrarni na območju, ki so ju morali zapreti.

Požar, ki ogroža tudi več tisoč domov, v parku Yosemite pa tudi starodavne sekvoje, se bo po pričakovanjih ponoči še bolj razširil. Vremenoslovci namreč tudi za prihodnje dni napovedujejo visoke temperature − okoli 30 stopinj Celzija − in močne jugozahodne vetrove.

Preiskovalci pa medtem še vedno poskušajo ugotoviti, kako je požar sploh izbruhnil. Zagorelo je namreč 17. avgusta, več dni preden so po območju divjala neurja s strelami, ki so zanetile druge, manjše požare − po zahodu Združenih držav jih trenutno pustoši več kot 50.