Požar pri Crikvenici pod nadzorom

Gašenje požara spremljata tudi naš poročevalec Boštjan Videmšek in fotoreporter Jure Eržen.

Objavljeno
24. julij 2012 08.41
Posodobljeno
24. julij 2012 08.52
CROATIA-FIRE
Ma. Ja., Delo.si; Boštjan Videmšek, poročevalec
Ma. Ja., Delo.si; Boštjan Videmšek, poročevalec

Zagreb − Hrvaškim gasilcem še vedno ni uspelo povsem ukrotiti požara, ki pustoši po Kvarnerju, a ga sedaj vsaj nadzorujejo. Več kot 350 gasilcev − lokalnim so se pridružili tudi gasilci iz Zagreba, Karlovca, Zadra in Svete Nedelje −, in pripadnikov vojske se je z ognjenimi zublji, ki divjajo po območju Crikvenice, Bribira, Selc in Novega Vinodolskega, borilo vso noč, pri čemer jim je delo oteževala silovita burja, zaradi katere se je ogenj nepredvidljivo širil, pri gašenju pa vse do danes zjutraj niso mogla sodelovati letala.

Kot je sporočil Delov poročevalec Boštjan Videmšek, se je požar med Selcami, Novim Vinodolskim in Briberi v jutranjih urah umiril. V zraku so bila od pol osmih zjutraj gasilska letala (kanaderi), ki pa so morala po približno uri in pol gašenja predelov, ki so prestrmi, da bi jih gasilci lahko dosegli peš, pristati, saj se je burja znova okrepila. Burja je bila sicer glavni problem tudi ponoči − kjer koli so se gasilci lotili dela, je namreč pihalo tako močno, da po besedah našega poročevalca niso mogli obdržati fronte. Vseeno jim je v Selcah, kjer je bilo najbolj kritično, uspelo obraniti naselja, tako da ni nastala ne materialna ne »ljudska« škoda.

Kot je še sporočil Videmšek, je med prebivalci območja vladala precejšnja panika, skorajda izredne razmere, ki pa po njegovem mnenju niso bile povsem upravičene. »Hrvaška je imela toliko požarov in toliko slabih izkušenj − tudi političnih −, na primer s tragedijo na Kornatih [avgusta 2007 je v požaru na otoku Veliki Kornat umrlo 12 gasilcev], da je je zdaj vse, kar je povezano z gasilci, gašenjem in požari, veliko nacionalno in politično vprašanje, zato si nihče ne upa privoščiti niti najmanjše napake,« je povedal Videmšek. »Po drugi strani pa so gasilci zelo jezni na oblasti. Vlada je namreč z varčevalnimi ukrepi zmanjšala njihovo število, njihove plače in jih stisnila v kot. Zdaj bolj ali manj prevzemajo stvari v svoje roke in pravijo, da bi brez njih država že zdavnaj pogorela,« je dodal.

Kot smo na Delu že poročali, so pristojne oblasti zaradi dima in nevarnosti požara iz avtokampa Selce včeraj evakuirale okoli 1500 turistov, kljub temu pa je danes po Videmškovih besedah tam povsem običajen dan. »Panika, ki so jo širili predvsem mediji, deloma pa tudi oblasti, med ljudmi ne vztraja, saj so ugotovili, da se glavni požar odvija v zaledju,« je pojasnil. Zgorela so sicer velika območja borovega gozda med Crikvenico in Novim Vinodolskim, po besedah gasilcev pa je »pravi čudež, da je škoda glede na potencial požara tako majhna«.

Znano je sicer že, da sta najmanj dva od kvarnerskih požarov izbruhnila zaradi človeka in ne iz naravnih vzrokov. Na območju namreč že 40 dni ni padla niti kaplja dežja, zato je bil že odvržen ogorek dovolj za izbruh ognjenih zubljev.