Poziv soprogi Bašarja al Asada: Ustavite moža

Pred mednarodnimi opazovalci je težka naloga. Danes so protivladni protestniki obkolili njihovo vozilo.

Objavljeno
18. april 2012 08.35
Posodobljeno
18. april 2012 08.40
Mo. Z., Mo. B., Delo.si
Mo. Z., Mo. B., Delo.si

Damask - Več tisoč ljudi je na medmrežju podprlo poziv sirski prvi dami Asmi al Asad, naj se izreče proti nasilju, ki že več kot leto dni pretresa Sirijo. Poziv sta sestavili soprogi britanskega in nemškega veleposlanika pri Združenih narodih Sheila Lyall Grant in Huberta von Voss-Wittig. Soprogo sirskega predsednika pozivata, naj se postavi za mir in začne govoriti o nasilju, ki divja po državi.

Sirski observatorij za človekove pravice s sedežem v Londonu ocenjuje, da je bilo v več kot leto dni trajajočem konlfiktu ubitih več kot 10.000 ljudi, na tisoče jih je državo zapustilo.

»Nekaterim ženskam je mar za stil, nekaterim za svoje ljudi,« prai pripovedovalka v videposnetku, namenjenemu Asadovi soprogi. »Nekatere ženske se borijo za svojo podobo, medtem ko druge za preživetje. Ustavite moža in njegove podpornike. Ne stojte več ob strani. Nikogar ne zanima, kako ste videti, zanimajo nas vaša dejanja,« je še rečeno v posnetku.

Težka naloga

Medtem se v Siriji mudi skupina opazovalcev Združenih narodov, ki jo vodi maroški polkovnik Ahmed Himmiche. Po pisanju tiskovne agencije AFP sporočajo, da imajo težko nalogo, ker se kljub petkovi prekinitvi ognja obstreljevanje in prelivanje krvi nadaljuje. Samo včeraj, šesti dan po obveljavitvi premirja, je bilo ubitih sedem ljudi. Opozicijski Sirski nacionalni svet je opazovalce, ki so svojo misijo, na kateri jih spremljajo režimske varnostne sile, začeli v Damasku, pozval, naj nemudoma odidejo v Idlib in Homs. Tam bodo po besedah opozicije »s prve roke lahko priča masakru, ki ga nad prebivalstvom izvaja režim«.

Po poročanju sirskih aktivistov je med današnjim obiskom mednarodnih opazovalcev v mestu Erben na obrobju Damaska izbruhnil strelski spopad. Po poročanju Al Džazire so protivladni protestniki ob prihodu konvoja s člani misije ZN obkolili avtomobile. Ne zadnji del enega od vozil so nalepili transparent z napisom: »Mesar nadaljuje s klanjem, opazovalci nadaljujejo z opazovanjem in ljudje nadaljujejo z revolucijeo. Klanjamo se le bogu.«

Po besedah aktivistov naj bi še pred odhodom mednarodnih opazovalcev odjeknili streli, a so ti pozneje za Reuters to zanikali. »Ne, v Erbinu niso streljali na nas,« je povedal vodja misije. Pozneje je sirska državna televizija poročala, da je »teroristična skupina« v mestu podtaknila tudi bombo, katera je ubila enega pripadnika sirske vojske.

Danes je opazovalna misija obiskala tudi mesto Dara, kjer je vzniknil protest proti Bašarju al Asadu, a od tam niso poročali o incidentih.

»Sirija spoštuje Ananov načrt«

Sirski zunanji minister Valid Mualem je po pisanju katarske Al Džazire v pogovorih s kitajskim kolegom Yang Jiechijem zatrdil, da bo Sirija še naprej spoštovala predlog Kofija Anana in sodelovala z opazovalci Združenih narodov, ki se mudijo v Siriji. Po besedah predstavnika sirskega režima je Damask zavezan spoštovanju prekinitve ognja, umiku svojih čet in sodelovanju z opazovalci.

Posebni odposlanec ZN in Arabske lige Kofi Anan se je medtem danes v Dohi udeležil zasedanja zunanjih ministrov Arabske lige, na katerem razpravljajo o razmerah v Siriji po razglasitvi prekinitve ognja.