Poziv ZDA: Izrael mora izboljšati sodelovanje

Panetta je pozval Izrael k okrepitvi diplomatskih stikov in posvaril pred morebitnim napadom na Iran.

Objavljeno
03. december 2011 18.52
Posodobljeno
03. december 2011 19.13
Ta. C., Delo.si
Ta. C., Delo.si
Washington - Ameriški obrambni minister Leon Panetta je Izrael pozval k sodelovanju s sosednjimi državami in okrepitvi naporov za nadaljevanje bližnjevzhodnega mirovnega procesa. Hkrati je ponovno posvaril pred morebitnim napadom na Iran. Pakistan je zavrnil sodelovanje pri preiskavi nedavnega Natovega napada.

Panetta je, kot poroča STA, z neobičajno jasnimi besedami pozval Izrael, velikega zaveznika ZDA, k izboljšanju sodelovanja s sosednjimi državami. Ob tem se je tudi zavzel, da bi moral Izrael končati vedno večjo regionalno izolacijo z okrepitvijo diplomatskih stikov z Egiptom, Turčijo in Jordanijo.

Varnost je odvisna od močne vojske, a hkrati tudi od močne diplomacije, je dejal Panetta v Washingtonu med razpravo v Saban centru za Bližnji vzhod.

»Žal smo bili v zadnjem letu priča, da se je Izrael vedno bolj izoliral od svojih tradicionalnih varnostnih partnerjev v regiji, obeti za vsestranski mir na Bližnjem vzhodu pa so zamrli,« je še dejal ameriški obrambni minister. Dodal je, da Izrael ni edini krivec za svoj težaven položaj, saj je bil deležen mednarodne kampanje, katere namen je bila izolacija države. Ocenil je tudi, da arabska pomlad Izraelu ponuja priložnost, da postane varnejši kraj v regiji. Predvsem Izrael in Turčijo pa je pozval, naj storita več za obnovo odnosov med državama.

Uradni govorec izraelskega premiera Benjamina Netanjahuja Mark Regev je v odzivu na poziv Panette k nadaljevanju bližnjevzhodnega mirovnega procesa krivdo za zastoj v pogajanjih pripisal palestinskim oblastem.

Kot je zatrdil, je Izrael pripravljen na nadaljevanje procesa in ne postavlja nobenih pogojev. Palestinci želijo z diplomatskimi igricami prikriti svoj cilj, to je bojkotirati Izrael in se izogniti pogajanjem.

Tiskovni predstavnik palestinskih avtonomnih oblasti Gasan Hatib pa je v odzivu dejal, da si Palestinci želijo nadaljevati pogajanja, vendar se za pogajalsko mizo ne bodo vrnili, dokler ne bo Izrael zamrznil gradnje judovski naselbin na Zahodnem bregu. »Izraelska gradnja judovskih naselbin kaže, da besede Izraela, da je zavezan pogajanj, niso resne,« je še dejal Hatib.

Sicer pa je Panetta spregovoril tudi o Iranu in prvič nakazal možnost, da bi lahko iranski podzemni jedrski objekti prestali morebitni zračni napad. Dodal je, da ni nobenih zagotovil, da bi morebitni ameriški vojaški napad dejansko zadel cilje, ki so povezani s spornim iranskim jedrskih programom, saj jih je težko doseči.

Iz ameriškega obrambnega ministrstva pa so sporočili, da Pakistan ne želi sodelovati pri preiskavi nedavnega Natovega napada na pakistansko obmejno postojanko, v katerem je umrlo 24 pakistanskih vojakov. »Zaenkrat so se odločili, da ne bodo sodelovali,« je v petek zvečer dejal tiskovni predstavnik Pentagona George Little.