Praznični riževi cmoki v vesolju

Kitajska je izstrelila vesoljsko plovilo Shenzhou-10, čigar tričlanska posadka bo v orbiti preživela največ časa doslej.

Objavljeno
11. junij 2013 22.52
CHINA-SPACE/
Zorana Baković, zunanja politika
Zorana Baković, zunanja politika
Peking − Kitajska je danes izstrelila vesoljsko plovilo Shenzhou-10 s tremi astronavti, ki bodo v orbiti preživeli doslej najdaljše obdobje. V prihodnjih 15 dneh se bodo povezali z vesoljskim modulom Tiangong-1, prenesli tovor, ki so ga pripeljali z Zemlje, in se tako pripravili na še daljše misije, kot je polet na Mesec.

Raketa Dolgi pohod-2F je Shenzhou-10 ponesla iz satelitskega centra Jiuquan v puščavi Gobi dan pred tradicionalnim kitajskim praznikom duanwu oziroma praznikom zmajeve ladje. S tem so posebej poudarili pomen misije treh astronavtov, ki se bodo dvakrat zasidrali ob Tiangongu-1 (enkrat avtomatsko in drugič ročno), preverili delovanje in koordinacijo vseh sistemov ter testirali tehnologijo gradnje vesoljske postaje, ki jo namerava Kitajska usposobiti za dolgotrajno bivanje ljudi v vesolju.

Predstavnica za tisk vesoljskega programa Wu Ping je pojasnila, da je v nasprotju z dosedanjimi poskusi Shenzhou-10 prva rutinska misija, podobna poletom do Mednarodne vesoljske postaje (ISS). Med misijo bodo astronavti opravili tudi nekaj popravil na vesoljskem modulu. Med drugim bodo vgradili nove, bolje dizajnirane ročke, na katere se med premikanjem po postaji opirajo člani posadke, zamenjali pa bodo tudi gumijasto izolacijo med kapsulami, ki je po dveh letih precej dotrajana.

Poleg 49-letnega poveljnika misije Nie Haishenga in dve leti mlajšega pilota Zhang Xiaoguanga je tretja članica posadke 33-letna Wang Yaping, druga kitajska astronavtka v orbiti. Medtem ko bo generalmajor Nie opravljal ročno združitev s Tiangongom-1, bo Wang spremljala razmere v vesoljski ladji, preverjala delovanje opreme in imela neposredna predavanja o vesoljskem programu za učence osnovnih in srednjih šol. Zhang bo poleg dolžnosti pomočnika poveljnika prevzel še vlogo kamermana in snemal šolske ure v vesolju.

»Vsi smo študentje, ki se srečujemo z velikanskim vesoljem,« je pred poletom izjavila Wang Yaping. »Komaj čakamo, da se bomo skupaj z malimi prijatelji učili in raziskovali skrivnostno in čudovito vesolje.« Kot enega od znakov vesoljske rutine bo imel vsak član posadke jedilnik po svojem okusu. V sredo bodo vsi trije dobili tradicionalne zongzi, riževe cmoke, ki jih bodo ob prazniku duanwu jedli ljudje po vsej Kitajski.