Prebivalci grškega otoka proti Zlati zori

Prebivalci otoka Tasos so pripadnikom Zlate zore preprečili, da bi razdelili osnovne življenjske potrebščine.

Objavljeno
01. april 2013 19.49
Greece Independence Day
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si
Atene − Grška neonacistična stranka Zlata zora, zaradi katere so se Grki že večkrat podali na ulice, je znova doživela nepriejtno presenečenje. Prebivalci mesta Potamia na otoku Tasos so namreč po poročanju britanske mreže BBC njenim pripadnikom preprečili, da bi razdelili osnovne življenjske potrebščine in druge dobirne.

Kot piše BBC, otočani pripadnikom stranke niso dovolili, da bi razložili svoj tovornjak, in jih z vzkliki, da niso dobrodošli, prislili k odhodu.

Zlata zora, ena od najbolj desničarskih strank v Evropi, odločno nasprotuje priseljevanju − predlagala je celo, da bi vzdolž grške meje namestili mine, da bi s tem preprečili prihod migrantov. Obtožujejo jo tudi nasilnih napadov na priseljence, kar pa zanika.

Stranka, ki ima v 300-članskem parlamentu 18 sedežev, je v zadnjem času priredila več dobrodelnih razdeljevanj hrane za revne Grke. Že avgusta so tako hrano razdeljevali v Atenah, kjer pa je stranka od prejemnikov zahtevala, da so z dokumenti dokazali svoje državljanstvo. Poleg tega je Zlata zora pred dnevi podobno akcijo že izpeljala tudi v vasi Limenaria, kjer pa je pomoč menda sprejelo le malo ljudi.