Prebivalci Oklahome odpravljajo posledice uničevalnega tornada

Tornado je za seboj pustil 23 kilometrov dolgo in dva kilometra široko sled uničenja. Umrlo je 24 ljudi.

Objavljeno
22. maj 2013 14.53
USA-TORNADOES/
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Oklahoma City – Iskanje pogrešanih po uničujočem tornadu, ki so ga ameriški meteorologi povišali na peto, najbolj uničujočo, stopnjo lestvice Fujita, se je zavleklo pozno v noč. Čeprav menijo, da pod ruševinami ni več ujetih, nameravajo z iskalno akcijo nadaljevati tudi danes.

Po zadnjih uradnih podatkih je življenje izgubilo 24 ljudi, med njimi so bili tudi otroci, ki so se zatekli v osnovno šolo Plaza Towers. Starši so namreč upali, da bodo v trdno grajeni zgradbi varnejši kot doma, a je bila šola skoraj neposredno na poti uničenja.

Uničevalna tromba je za seboj pustila 23 kilometrov dolgo in dva kilometra široko sled uničenja. Približno 2400 domov je uničenih ali poškodovanih, tornado je neposredno prizadel 10.000 ljudi.

Prebivalci se počasi vračajo na opustošena območja, kje so še pred dnevi stale hiše. Lokalne oblasti hitijo s tiskanjem novih tabel z imeni ulic, zato da bi tamkajšnji prebivalci lažje našli tisto, kar je ostalo od njihovih domov. »Najraje bi se zjokal,« je povedal Steve Wilkerson, ki je med ruševinami svojega doma v košaro za perilo nabral nekaj predmetov, ki jih tornado ni povsem uničil. »Še zdaj ne morem doumeti, da se je to zgodilo. Dvajset let garanja izgine v 15 minutah,« je povedal za ameriški CNN.

Večji tornado je nazadnje ta del zvezne države Oklahoma prizadel leta 1999, umrlo je 40 ljudi, več tisoč domov je bilo porušenih. Lokalne oblasti kljub tragični izgubi poudarjajo, da je bilo število smrtnih žrtev v kraju Moore, kjer živi 55.000 ljudi, relativno nizko. To pripisujejo dejstvu, da so številni prebivalci za svojo varnost poskrbeli z izgradnjo zaklonišč. K varnosti je pripomogel tudi opozorilni sistem. Prebivalci so imeli med 15 in 20 minut časa, da so se umaknili pred uničevalnim tornadom.