Pred izrednim vrhom EU srečanje Samarasa in Junckerja

Grčija še vedno čaka na odobritev novega obroka pomoči mednarodnih posojilodajalcev v višini 31,5 milijarde evrov.

Objavljeno
22. november 2012 08.37
Posodobljeno
22. november 2012 09.44
Belgium EU Budget Summit
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si

Bruselj - Grški premier Antonis Samaras je po pisanju grškega dnevnika Kathimerini pred izrednim vrhom EU prispel v Bruselj, kjer se bo sestal s šefom evroskupine Jean-Claudom Junckerjem.

Grčija še vedno čaka na odobritev novega obroka pomoči mednarodnih posojilodajalcev v višini 31,5 milijarde evrov. Finančni ministri EU na torkovem zasedanju po enajstih urah dogovora o sprostitvi pomoči še niso dosegli. Po pisanju Kathimerinija je to hud udarec za Samarasovo vlado, ki je bila prepričana, da bo s potrditvijo novega varčevalnega paketa v domačem parlamentu - na ulicah je novemu varčevanju sicer nasprotovalo na tisoče Grkov - dogovor znotraj EU o sprostitvi pomoči dosežen. »Grčija je naredila, kar je morala in za kar se je zavezala,« je pred prihodom v Bruselj povedal Samaras. »Zdaj morajo svojo dolžnost opraviti tudi partnerji.«

V Bruslju se sicer danes začenja dvodnevni izredni vrh EU, na katerem bodo voditelji skušali doseči kompromisni dogovor o proračunu. Dogovor se sicer zdi precej oddaljem, saj se države članice precej razlikujejo v stališčih o tem, kako naj bo proračun naravnan.