Pred univerzo v Teheranu eksplodirala bomba

V eksploziji avtomobila bombe je bil ubit iranski znanstvenik Mostafa Ahmadi Rošan.

Objavljeno
11. januar 2012 11.23
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Teheran - Ubiti iranski znanstvenik Mostafa Ahmadi Rošan je bil po poročanju Slovenske tiskovne agencije namestnik direktorja za komercialne zadeve iranskega obrata za bogatenje urana v Natanzu. Natanz je sicer osrednji iranski obrat za bogatenje urana, ki ima prek 8000 centrifug.

Po navedbah uradnih iranskih virov je pred univerzo eksplodiralo vozilo peugeot 405, v katerem je bila bomba. Roshan je bil ubit, še dve osebi pa ranjeni.

Od januarja 2010 so bili v bombnih napadih ubiti še trije iranski znanstveniki, od katerih sta dva delala na jedrskem programu.

Namestnik guvernerja Teherana Safar Ali Baratlo je danes zatrdil, da za napadom na Rošana stoji Izrael. »Izrael je odgovoren za napad, način pa je enak kot pri drugih napadih na iranske znanstvenike,« je dejal.

Iranski podpredsednik Mohamad Reza Rahimi pa je za iransko televizijo izjavil, da uboj Rošana ne bo ustavil razvoja iranskega jedrskega programa.

»Danes so si tisti, ki trdijo, da se borijo proti terorizmu, za tarčo vzeli iranskega znanstvenika. A vedeti morajo, da so iranski znanstveniki bolj kot kadar koli prej odločeni, da si bodo prizadevali za napredek,« je dejal.