Izraelska vojska znova napada Gazo

Izraelska vojska po šestih urah prekinitve ognja zaradi nenehnega obstreljevanja Hamasa nadaljuje z vojaško operacijo.

Objavljeno
15. julij 2014 08.46
Posodobljeno
15. julij 2014 08.31
TOPSHOTS-ISRAEL-PALESTINIAN-GAZA-CONFLICT
Ma. Ja., Mo. B. Delo.si
Ma. Ja., Mo. B. Delo.si

Gaza − Šest ur zatem, ko je izraelski varnostni kabinet pod vodstvom premiera Benjamina Netanjahuja pristal na predlog premirja, h kateremu je sinoči pozval Egipt, na območju Gaze znova odmevajo eksplozije. Izraelska vojska je sporočila, da je v času prekinitve ognja, na katerega palestinsko gibanje Hamas sicer ni pristalo, na izraelsko ozemlje priletelo skoraj 50 raket. »Ponovno smo zagnali našo operacijo zoper Hamas,« so zapisali za twitterju.

Iz Hamasa so že zjutraj sporočili, da egiptovski predlog ni sprejemljiv, piše AP, pa tudi oboroženo krilo palestinskega gibanja, Brigade Ezedina al Kasama, je zavrnilo »predajo« in napovedalo, da se bodo napadi na judovsko državo še okrepili, poroča AFP. V resnici se je intenziteta Hamasovega obstreljevanja judovske države pred predvidenim začetkom premirja ob osmi uri zjutraj po srednjeevropskem času zmanjšala.

Hamas je poleg tega ponovili zahteve, ki da morajo biti izpolnjene, preden bodo odložili orožje. Kot smo že pisali, so včeraj zahtevali konec izraelske blokade Gaze, vnovično zavezanost premirju, sklenjenem po osemdnevni vojni leta 2012, in odpravo omejitev na mejnem prehodu Rafa, ki jih je Egipt uvedel po strmoglavljenju islamističnega predsednika Mohameda Morsija julija lani. Hamas je zahteval tudi izpustitev aktivistov, aretiranih na Zahodnem bregu.

Egiptovski predlog pa je na drugi strani prepričal izraelsko vlado, ki je po zgodnji jutranji seji varnostnega kabineta potrdila premirje. A je zaradi obstreljevanja Hamasa po šestih urah prekinitev ognja preklicala. Izraelske oblasti sicer trdijo, da je predlog še vedno na pogajalski mizi in da so pripravljene na premirje, če bo nanj privolil tudi Hamas. Prvi korak mirovnega načrta je 12 urno premirje, čemur bi sledilo odprtje mejnih prehodov z Gazo, v 48 urah pa v Kairu še ločeni pogovori izraelske in palestinske delegacije o prekinitvi ognja.

Egiptovski predlog je že podprla Arabska liga, prav tako tudi palestinski voditelj Mahmud Abas. Pobudo je pozdravil tudi ameriški predsednik Barack Obama, ki pa je kljub obsodbi žrtev na palestinski strani znova podprl pravico Izraela do samoobrambe.

174 mrtvih, 1100 ranjenih

Iz agencija ZN za pomoč Palestincev so danes sporočili, da so posledice izraelskih zračnih napadov velike, več kot 500 domov je zravnanih s tlemi, poškodovanih je več tisoč zgradb. »Raven izgube človeških življenj in uničenja v Gazi je neizmerna. Po naših zadnjih podatkih govorimo o 174 ubitih in 1100 ranjenih. Število se bo le še povišalo. Narašča iz ure v uro,« je povedal tiskovni predstavnik UNWRA Sami Mšaša. Po podatkih človekoljubnih organizacij je 75 odstotkov žrtev civilistov, četrtina med njimi otrok.

Mšaša je pojasnil, da se je v 20 šol, ki delujejo pod okriljem ZN, v zadnjih dneh zateklo 17.000 beguncev. Izraelskim oblastem so posredovali koordinate njihovih objektov, vse vojskujoče strani pa pozvali, naj spoštujejo območja, kjer delujejo ZN.