Predsednik HSP: Ali Hrvaška sploh potrebuje članstvo v EU in Natu?

Predsednik Hrvaške stranke prava Anto Đapić je v govoru na 7. kongresu stranke ocenil, da se je ob slovenskem izsiljevanju  potrebno vprašati, če Hrvaška sploh potrebuje članstvo v EU in zvezi Nato.

Objavljeno
28. februar 2009 20.43
Ti.K./STA
Ti.K./STA
Zagreb, - Predsednik Hrvaške stranke prava (HSP) Anto Đapić je danes v govoru na 7. kongresu stranke ocenil, da se je v tem trenutku potrebno vprašati, če Hrvaška sploh potrebuje članstvo v EU in zvezi Nato, ko pa je očitno, da še tako nemogoče popuščanje Hrvaške ne more ustrezno odgovoriti na slovensko izsiljevanje.

"Če zaveznice, še posebej ZDA, niso sposobne zahtev Slovencev spraviti v okvire normalnega mednarodnega vedenja ali v razumne okvire mednarodnega prava, se postavlja logično vprašanje, kaj nam sploh bosta Nato in EU?" se je vprašal Đapić ob glasnem aplavzu zbranih strankarskih delegatov.

 

Poudaril je, da hrvaški vojaki ne bi smeli tvegati svojih življenj na misijah Severnoatlantskega zavezništva, medtem ko se slovenski vojaki "junačijo za plotom v svoji deželi in na Sveti Geri (Trdinovem vrhu)". Đapić meni, da bi Hrvaška morala umakniti svoje vojake iz Afganistana, če na vrhu Nata aprila ne bo postala članica zavezništva. "Naj takrat Slovenci v Afganistanu zamenjajo Hrvate," je dodal.

 

"Če zakompleksana politika hrvaške sosede uspeva onemogočati ambicije hrvaške politične elite glede članstva v EU, se postavlja vprašanje, če ne bi morali razmisliti o umiku hrvaške prošnje za članstvo v uniji ali vsaj zmanjšati našo zagnanost glede vstopa," je še poudaril.

 

HSP, ki ima le enega poslanca v saboru, je ta teden sicer začela zbirati podpise za peticijo, s katero bodo zahtevali, da začne hrvaška vlada spor s Slovenijo nemudoma urejati na Meddržavnem sodišču v Haagu.