Predsednik ima ljubico? Pa kaj?

Tako je Hollandovo skrivno razmerje z igralko Julie Gayet komentirala večina Francozov po razkritju revije Closer.

Objavljeno
13. januar 2014 19.55
Posodobljeno
14. januar 2014 08.00
France President's Sex Life
Mimi Podkrižnik, Pariz
Mimi Podkrižnik, Pariz

Pariz – Francoski predsednik ima ljubico. Pa kaj, če jo ima! je takoj, ko so njegovo skrivno ljubezensko razmerje z igralko Julie Gayet konec prejšnjega tedna razkrili pri reviji Closer, reklo več kot tri četrtine Francozov.

Zadeve srca spadajo na področje intime, kar počne François Hollande med rjuhami, je njegova stvar. Res bi bila, če ne bi, kakor zdaj pravi tudi povsem resno časopisje, v zadnjih dneh sprožila vrsto zapletov in če ne bi živeli v času, ko je težje kot kdaj prej določiti mejo med javnim in zasebnim. Zato je zanimanja medijev veliko, svetovnih prav tako.

Kaj ne bi bilo, ko pa so morali takoj po tem, ko so v pogrošni reviji objavili fotografije o romanci med predsednikom in igralko, hospitalizirati Valérie Trierweiler. O Hollandovih skrivnih zmenkih je bilo v javnosti in na spletu že veliko namigovanja, vendar pa zdravstvene težave prve dame po odmevni petkovi objavi (no, po počitku in nekaj pregledih čez konec tedna je včeraj menda zapustila bolnišnico) postavljajo ljubezensko zgodbo v resnejšo luč. Tudi zato, ker ima Trierweilerjeva, po poklicu novinarka, v Elizejski palači svojo pisarno z osebjem in jasnim programom: osredotoča se na problematiko žrtev posilstva ter na vprašanja otrok in beguncev. Resni časniki, kot je levosredinski Libération, tako že hitijo z vprašanjem, kako, in če sploh še kot prva dama, bo delovala v prihodnje. Pa še nekaj je morda zoprno: po nekaterih pisanjih je Hollande na srečanja z Julie Gayet, inkognito in s skuterjem, prihajal v najeto stanovanje, ki so ga nekateri žurnalisti lastniško povezali s korziško mafijo. Demantijev ne manjka in tudi groženj s tožbami ne.

Čas za resne teme

Čas, ko je izbruhnila afera, je karseda neugoden, kajti za danes popoldne je v Elizeju predvidena tradicionalna ponovoletna tiskovna konferenca, na kateri bo prvi med Francozi razgrnil načrte za Francijo. Na mizi bodo teme, kakor sta gospodarska problematika in mednarodni izzivi, predvsem v Maliju in Srednjeafriški republiki, verjetno pa se ne bo mogel izogniti niti manj prijetnim vprašanjem, povezanih z Julie Gayet. A nemara je svoje povedal že v petek, ko ni ničesar zanikal, je pa kot François Hollande (in ne kot predsednik države) poudaril, kako pomembno je spoštovanje zasebnosti. Zato bo proučil vse poti, po katerih bi lahko ukrepal, tudi sodne. Svarilo poraja številna ugibanja, kaj čaka v prihodnje revijo Closer.

Dvojno življenje Françoisa Mitterranda

Ljubezen in politika sta tudi v Franciji, kjer je drugače kot v anglosaksonskem svetu zelo dolgo držala jasna ločnica med zasebnim in javnim, v zadnjih letih precej žgečkljivo blizu. A še vsi nekako pomnijo, kako tiho in vztrajno spoštljivi so bili francoski mediji nekoč do dvojnega življenja Françoisa Mitterranda, pa čeprav so morali precej visok račun zanj poravnavati kar davkoplačevalci. Vedeli so, da ima predsednik ob družini še ljubico in nezakonsko hčer, in vendar ni nihče dregnil v njegovo razcepljeno intimo. Pozneje in še posebno z Nicolasom Sarkozyjem se je polje zasebnega začelo zmeraj bolj prekrivati s političnim, mediji so veliko pisali o Sarkozyjevi ločitvi od druge žene Cécilie in tudi prelestna Carla Bruni-Sarkozy po njej ni bila povsem v medijski senci. Socialist Hollande se je predvolilno veliko spotikal ob predhodnikov slog, čeprav mu je Valérie Trierweiler, s katero je sprva imel prav tako skrivno razmerje, ob zmagi leta 2012 stala poudarjeno ob strani, kot nova izbranka srca. Seveda že takrat ni bilo malo prizadetosti: prizadeta je bila njegova dolgoletna partnerka in mati njunih štirih otrok Ségolène Royal, zdaj pa zaradi nemira v srcu Françoisa Hollanda, ki je predvolilno ves čas poudarjal, da bo samo »normalen« predsednik, trpi Valérie Trierweiler. Mediji že ugibajo o morebitni ločitvi.

Ljubezenska ganljivka

Po svoje razočarani in jezni so tudi Francozi, ki jih veliko bolj kot Hollandove srčne težave zanimajo ničkolikokrat obljubljene spremembe – na bolje. Afera prav tako precej moti ritem dela v Elizeju, kjer so zaradi današnje tiskovne konference, na katero naj bi prišlo okrog petsto novinarjev, že tako in tako na trnih. Predsednik bo na njej poskušal začrtati pot in odgovoriti na vprašanja, ki si jih državljani postavljajo o davkih, javni porabi, gospodarstvu, brezposelnosti, decentralizaciji države, Afriki, Evropi, o uspešnosti Hollandove taktirke nasploh.

Seveda je jasno, da se bo ljubezenska ganljivka, ki te dni polni francosko časopisje, polegla veliko hitreje od skrbi, ki resno tarejo Francoze.