Premirje ali razširitev ofenzive v Gazi?

Palestinci na Zahodnem bregu so za danes napovedali dan besa, izraelske varnostne sile pa so v odziv že poostrile varnost.

Objavljeno
25. julij 2014 11.04
Posodobljeno
25. julij 2014 11.21
PALESTINIAN-ISRAEL-CONFLICT-GAZA
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Gaza − Humanitarna kriza v Gazi, ki jo že dobra dva tedna obstreljujejo izraelske sile, se poglablja. V šolah pod okriljem Agencije ZN za pomoč palestinskim beguncem (UNRWA) je zatočišče poiskalo že več kot 100.000 ljudi, ki pa, kot je pokazal včerajšnji incident, tudi tu niso varni.

Kot smo že poročali, je bilo včeraj v izraelskem topniškem napadu na eno od šol pod okriljem omenjene agencije ZN v Bejt Hanunu na severu Gaze ubitih najmanj 15 in ranjenih več deset ljudi. Tudi sicer je bil eden najbolj krvavih dni dobra dva tedna trajajočega konflikta prav včerajšnji, ko je bilo v Gazi ubitih več kot sto ljudi. Število žrtev med Palestinci je tako naraslo na 808, poroča AFP. Po podatkih nevladnih organizacij je med mrtvimi približno 80 odstotkov civilistov.

Na drugi strani je bilo v neposrednih spopadih s palestinskim gibanjem Hamas ubitih 32 izraelskih vojakov, v raketnih napadih na judovsko državo pa še dva civilista.

Premirje ali razširitev ofenzive?

Izraelski obrambni viri sporočili, da se je danes za zaprtimi vrati sestal varnostni kabinet, ki razpravlja o pozivih mednarodne skupnosti k premirju v Gazi, na drugi strani pa tudi o možnosti razširitve dober teden dni trajajoče kopenske ofenzive v palestinski enklavi. Izrael sicer že ves čas ofenzive vztraja, da je njen cilj uničiti mrežo podzemnih predorov, ki jih prebivalci Gaze uporabljajo za dobavljanje osnovnih življenjskih potrebščin na zaprto območje, pripadniki gibanja Hamas pa tudi za napade na judovsko državo.

Washington medtem pritiska tako na Izrael kot na Hamas, naj pristaneta na teden dni dolgo humanitarno prekinitev ognja in se zatem dogovorita o dolgotrajnem premirju.

Palestinci napovedujejo »dan besa«

Odnosi med Izraelci in Palestinci se medtem še naprej zaostrujejo. Napeto in krvavo je bilo tudi med včerajšnjimi protesti proti vojaškemu posredovanju v Gazi, ki so potekali na Zahodnem bregu. Kot poroča britanska mreža BBC, se je v znak solidarnosti z Gazo od Ramale proti Vzhodnemu Jeruzalemu podalo najmanj 10.000 protestnikov, ki so jih tam pričakale izraelske sile.

Potem ko so protestniki policiste in vojake obmetavali s kamenjem, petardami in zažigalnimi bombami, so se izraelske sile odzvale s pravimi naboji. Pri tem je bil ubit 25-letni moški − po nekaterih informacijah sta bila ubita dva človeka −, ranjenih pa je bilo 150 ljudi, med njimi jih je pet v kritičnem stanju. Nemiri so potekali tudi v nekaterih drugih mestih na Zahodnem bregu, končali pa so se šele v zgodnjih jutranjih urah.

Palestinci na Zahodnem bregu so po včerajšnjih nemirih za danes napovedali dan besa, izraelske varnostne sile pa so v odziv že poostrile varnost. Kot so sporočili, bodo v strahu pred nasilnimi protesti palestinskim moškim do 50 leta starosti danes prepovedali dostop do mošeje Al Aksa, kjer se molitev ob zadnjem petku muslimanskega svetega meseca ramadan običajno udeleži tisoče ljudi. Izraelska policija napoveduje, da se je pripravljena soočiti s kakršnim koli izzivom.