Orožje preglasilo južnosudansko premirje

Uporniške sile so davi napadle mesto Malakal na severu države. Sprti strani za prekinitev premirja krivita druga drugo.

Objavljeno
18. februar 2014 13.15
Posodobljeno
18. februar 2014 13.15
SSUDAN-UNREST-MALAKAL-FILES
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Džuba − Manj kot mesec dni od sklenitve premirja med južnosudansko vlado predsednika Salve Kiira in uporniki, zvestimi predsednikovemu političnemu tekmecu in hkrati nekdanjemu podpredsedniku Rieku Macharju, so na severu države znova izbruhnili silovitejši spopadi. Uporniške sile so davi napadle glavno mesto province Gornji Nil in jo, kot trdijo, tudi zavzele. Vlada je napad potrdila, pozneje pa tudi priznala, da je izgubila nadzor nad delom mesta, na obrobju katerega so bogata naftna polja.

Tako vladna kot uporniška stran druga drugo obtožujete kršenja mirovnega sporazuma, sklenjenega 23. januarja v etiopski prestolnici Adis Abeba. V središču spopadov sta bili tudi prejšnje tedne mesti Bentiu in Malakal, sedišči z nafto bogatega severa države. Zaradi nasilja v provinci Gornji Nil so v Južnem Sudanu v zadnjih tednih načrpali petino manj nafte kot sicer − črno zlato predstavlja 98 odstotkov prihodkov države.

Vladne in uporniške sile so si večkrat izborile in izgubile nadzor nad mestoma. »Jasno je, kdo ne spoštuje premirja, ni pripravljen delovati v skladu z njim, ne ve, kaj je jezik miru, in misli, da je mogoče vse rešiti s silo,« je povedal predstavnik vlade Michael Makuei. Predstavniku upornikov Husseinu Maru Nyoutu je na drugi strani jasno, da je za to odgovorna vlada: »Od prejšnjega tedna vladne sile napredujejo. Že od prvega dne vztrajno kršijo premirje. Naše sile doslej še niso napredovale, gre le za to, da so ukrepale v samoobrambi.«

Predstavnik Združenih narodov za Južni Sudan Joe Contreras je povedal, da je od izbruha nasilja, v središču katerega sta ljudstvi Dinka (predsednika Salve Kiira) in Nuer (nekdanjega podpredsednika Macharja), umrlo več tisoč ljudi, več kot 800.000 jih je moralo zapustiti svoje domove. ZN in organizacije za človekove pravice poročajo o množičnih pobojih, novačenju otrok v oborožene sile, kraji humanitarnih zalog − zločinih, ki sta jih zagrešili tako ena kot druga stran.

Sprti strani bi morali drugi krog mirovnih pogajanj začeti že prejšnji teden, a se je zataknilo pri osvoboditvi političnih zapornikov in umiku ugandske vojske iz države. Štirje politični zavezniki nekdanjega podpredsednika so obtoženi poskusa državnega udara.