Pri Clintonovih je tudi vnuk politika

V Združenih državah se vrstijo ugibanja, kako bo novica, da Chelsea Clinton pričakuje otroka, vplivala na bodočo babico.

Objavljeno
19. april 2014 00.03
Sebastijan Kopušar, New York
Sebastijan Kopušar, New York
New York – Cirkus ugibanj in domnev o predsedniški kandidaturi Hillary Rodham Clinton je v četrtek zvečer pretresla novica, da Chelsea Clinton in njen mož Marc Mezvinsky pričakujeta prvega otroka. Družbena omrežja so v trenutku eksplodirala, ameriški mediji pa so včeraj neutrudno premlevali, ali bo to premešalo karte za predsedniške volitve 2016.

Ameriška obsesija z analiziranjem vsakega diha politikov v resnici ni povsem iz trte izvita, saj so prav Clintonovi mojstri političnega teatra, v katerem so tudi spontanosti skrbno premišljene in odmerjene. Chelsea je za oznanitev izbrala dogodek dobrodelne organizacije Ustanova Clinton, pri čemer je sedela ob Hillary in ji polaskala, da »bi rada bila tako dobra mati mojemu otroku, upam, da tudi otrokom, kot je bila moja mama meni«. Novica ni bila nepričakovana, saj tako Bill kot Hillary Clinton že dolgo poudarjata, da si želita postati dedek in babica, Chelsea pa je že lani oktobra naznanila, kako bo 2014 »leto otroka«.

Začetek nove politične dinastije?

Toda naznanilo je takoj sprožilo ugibanja, ali bo naslov babica spodrinil ambicije nekdanje prve dame, senatorke in zunanje ministrice, da postane prva predsednica ZDA. Predsedniška tekma za volitve 2016 je že nekaj časa v polnem razmahu, saj potencialni kandidati iščejo svojo mesto v javnosti ter pridobivajo donatorje. To je izjemno pomembno, saj je za zmago treba imeti že več kot milijardo dolarjev. Medtem ko na desnici vlada velika gneča, je mogoča kandidatura Hillary dobesedno posrkala kisik iz demokratskega političnega ozračja, saj nihče noče spopada z naoljenim političnim strojem Clintonovih. Previden je celo podpredsednik Joe Biden, ki sicer edini na glas ponavlja, da je pripravljen za predsednikovanje.

»Kakršnekoli špekulacije, posebno po novici o vnuku (ali vnukinji), so nore,« je najnovejšo histerijo imenoval Joe Trippi, politični svetovalec demokratov. Chris Lehane, strateg stranke in nekdanji svetovalec predsednika Billa Clintona, pravi, da je »tudi v času obsesivnih političnih analiz« povezovanje predsedniških načrtov Hillary in bližnjega poroda »korak predaleč«. A hkrati dodal, da nekdanja zunanja ministrica, ki bo 10. junija izdala spomine na ta del svoje kariere, v zadnjem času veliko skrbi namenja usodi mlade generacije, posebno milijonom brez zaposlitve ali izobrazbe. Prihajajoči vnuk bi lahko povečal željo, da iz Bele hiše poskuša izboljšati njihov položaj.

Ugibanja so sprožila tudi obsodbe o seksizmu, saj se pri moških kolegih politikih nihče ne bi spraševal, ali bodo čustva ob rojstvu vnuka zameglila njegove politične ambicije. »To je neverjetno neumno, za politika nihče ne bi pisal tako butastih člankov,« se je odzvala Shonda Rhimes, avtorice priljubljene televizijske serije Škandal o spletkah v ameriškem političnem vrhu.

Toda Hillary je sama pomagala sprožiti plaz, saj se je v zadnjem času nenehnih vprašanj o kandidaturi 2016 izogibala z besedami, da uživa mirno družinsko življenje in da predvsem razmišlja o vnuku. Bill pa je prilil olje na ogenj, ko je dejal, da si še bolj kot vrnitev v Belo hišo želi postati babica. V časniku Week so se vprašali, ali je to začetek nove politične dinastije, v Wiru pa takoj izračunali, da bi novi član družine Clinton lahko prvič kandidiral leta 2052, saj ustava določa, da mora biti predsednik ZDA star najmanj 35 let. Pri tem so sklenili, da bo novi Clinton tehtnica, rojena 17. oktobra. »Bo Bill takrat še naokoli, da bo pomagal pri kandidaturi? Star bi bil 103 leta, toda to je Bill Clinton in kampanje so njegova strast,« so se zabavali v časniku.