Pričetek sojenja Boju Xilaiju v četrtek

Nekoč zelo vplivnemu veljaku kitajske komunistične partije Boju Xilaiju bodo zaradi obtožb o podkupovanju in zlorabi položaja pričeli soditi ta četrtek.

Objavljeno
18. avgust 2013 15.35
Peking - Politični padec Boja, ki je vodil vejo komunistične partije v mestu Chongqing, velja za največji politični škandal na Kitajskem v zadnjih desetletjih, piše STA.

Bojeva blesteča politična kariera - pred izbruhom škandala je bil celo med kandidati za nove kitajske voditelje - se je lani končala zaradi sumov, da je bila njegova soproga vpletena v smrt britanskega podjetnika, on pa da je zlorabil svoj položaj, da bi oviral policijsko preiskavo. Njegovo soprogo so nato obsodili zaradi umora, Boja pa so uradno obtožili prejšnji mesec.

Zagovarjati se bo moral tudi zaradi obtožb o korupciji - domnevno iz časov, ko je v 90. letih prejšnjega stoletja vodil kitajsko mesto Dalian in ne iz kasnejših časov, ko je bil na čelu Chongqinga. Poznavalci sicer dvomijo, da se glede na Bojevo dolgo politično kariero obtožbe o korupciji nanašajo le na začetek te kariere in na manj vplivne položaje, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Po Dalianu je Bo vodil ministrstvo za trgovino in nato Chongqing.

Obtožbe o zlorabi položaja se medtem nanašajo na domnevni poskus lani, da mestnemu policijskemu načelniku Wangu Lijunu prepreči preiskavo o vlogi Bojeve soproge Gu Kailai pri smrti poslovneža Neila Heywooda. Wang je posledično prebegnil na ameriški konzulat v Chengduju ter tam razkril, da sta policija in Bo skušala prikriti umor.

Kitajske oblasti pa medtem postopajo tudi proti drugemu vidnemu kitajskemu političnemu veljaku. Proti nekdanjemu visokemu gospodarskemu politiku Liuju Tienau so namreč sprožili sodno preiskavo zaradi domnevnega prejemanja podkupnin. Komunistična partija je sicer že pred tem Liuja, nekoč namestnika direktorja kitajskega nacionalnega odbora za razvoj in reforme, izključila iz svojih vrst.

Po poročanju kitajske tiskovne agencije Xinhua je Liu "zlorabil svoj položaj, da bi ustregel drugim", Liu in člani njegove družine pa naj bi prejeli mnogo podkupnin.

Odkar je predsedniški položaj na Kitajskem marca prevzel Xi Jinping, kitajske oblasti sicer ostreje postopajo proti politični korupciji, ki jo želijo izkoreniniti.