Prijateljice Sirije za umik Hezbolaha iz države

Zunanji ministri držav prijateljic Sirije so opozorili na vedno večje vmešavanja Irana in libanonske šiitske milice Hezbolah.

Objavljeno
23. maj 2013 10.21
JORDAN-US-DIPLOMACY-KERRY
Ma. Ja., Delo.si, STA
Ma. Ja., Delo.si, STA

Aman − Zunanji ministri držav prijateljic Sirije, ki so se včeraj zbrali v jordanski prestolnici Aman, so ob koncu srečanja sprejeli skupno deklaracijo, v kateri so pozvali k takojšnjemu umiku vseh zavezniških sil sirskega režima Bašarja al Asada iz Sirije.

Po pisanju Slovenske tiskovne agencije so ministri opozorili tudi na vedno večje vmešavanja Irana in libanonske šiitske milice Hezbolah, še posebej pa so izpostavili nedavno vpletenost Hezbolahovih sil v sirskem mestu Kusair na zahodu Sirije in drugod po državi.

Pozvali so k »takojšnjemu umiku Hezbolaha, borcev iz Irana in borcev drugih zaveznikov režima s sirskega ozemlja« ter njihovo prisotnost označili za »resno grožnjo regionalni stabilnosti«.

Na srečanju − tokratno je bilo tretje po februarju − so ministri spregovorili tudi o parametrih za sestavo predlagane prehodne vlade v Siriji, piše STA. V deklaraciji so izrazili zaskrbljenost nad uporabo kemičnega orožja tako s strani režima kot uporniških sil ter pozvali k preiskavi Združenih narodov.

Sredino srečanje je potekalo pred napovedano mednarodno konferenco o Siriji, ki bo prihodnji mesec v Ženevi ter na kateri naj bi sprožili mirovne pogovore med uradnim Damaskom in uporniškimi silami in z njimi končali nasilje v Siriji, ki je doslej zahtevalo že več kot 80.000 smrtnih žrtev.

Na srečanju v Amanu so sodelovali zunanji ministri 11 zahodnih in arabskih držav: ZDA, Velike Britanije, Italije, Nemčije, Francije, Savdske Arabije, Jordanije, Združenih arabskih emiratov, Egipta, Katarja in Turčije. Srečanje so po pisanju STA spremljali manjši protesti al Asadovih privržencev.