Priprte južnoafriške rudarje obtožili umora sodelavcev

Tožilstvo v Južni Afriki je za smrt tistih, ki jih je ustrelila policija, obtožila stavkajoče rudarje.

Objavljeno
30. avgust 2012 17.20
Posodobljeno
30. avgust 2012 20.10
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si

Cape Town - Tožilstvo v Južni Afriki je aretirane stavkajoče rudarje iz rudnika platine na severu države danes obtožilo umora 34 sodelavcev, ki so jih med nasilno stavko 16. avgusta ustrelili policisti. Obtoženih je 270 rudarjev, ki so jih po divjanju nasilja aretirali.

Vsi danes obtoženi so v priporu, ob novici o obtožnici, ki jo bodo podrobneje predstavili v prihodnjih dneh, pa se je že pojavil dvom v upravičenost tega, da se rudarje obtoži za smrt njihovih sodelavcev, ki jih je ubila policija.

Rudarji iz Marikane, rudnika, ki je kakih 100 kilometrov oddaljen od Johannesburga, so stavko z zahtevo po zvišanju plač in izboljšanju delovnih pogojev začeli 10. avgusta. Razmere so se zaostrile, ko je policija 16. avgusta streljala na stavkajoče, opremljene s palicami in mačetami. Kaj je pravzaprav privedlo do krvavega obračuna, ki so ga v skupini Pravica za stavkajoče v Marikani! na socialnem omrežju Facebook opisali kot novi Sharpeville, kjer je 21. marca 1960 policija med protesti proti apartheidu ubila 69 ljudi, še vedno ni jasno.