Prisluškovanje Nemčiji: Na zagovor še britanski veleposlanik

Mediji razkrivajo, da so britanske oblasti s strehe veleposlaništva v Berlinu prisluškovale okoliškim institucijam.

Objavljeno
05. november 2013 19.20
GERMANY-BRITAIN/SPYING
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

London, Berlin - Tajni dokumenti, ki jih je iz ameriške agencije za državno varnost NSA odtujil Edward Snowden, še kar načenjajo odnose med zavezniškimi državami in razkrivajo skrivnosti, ki jih naj javnost nikoli ne bi izvedela. Na nemško zunanje ministrstvo je na zagovor o domnevnem prisluškovanju tokrat vabljen britanski veleposlanik.

Za novo razburjenje je danes poskrbel britanski The Independent, ki je objavil, da je britanska agencija za elektronsko prisluškovanje GCHQ na strehi veleposlaništva v središču Berlina vzpostavila »vohunsko gnezdo«, s katerim je verjetno prisluškovala okoliškim institucijam. Britansko in ameriško veleposlaništvo - na strehi katerega naj bi prav tako še do nedavnega delovala skrivna točka za prisluškovanje - se nahajata le lučaj od nemškega parlamenta in pisarne Angele Merkel.

Dokument, ki ga je priskrbel Snowden, namiguje, da je GCHQ na strehi veleposlaništva postavila elektronsko vohunsko enoto, s katero bi lahko prestrezala telefonske pogovore in promet na internetu. Agenti agencije naj bi delovali pod diplomatsko krinko, večina osebja na veleposlaništvu pa naj ne bi poznala njihove »prave naloge«. The Independent je namige iz dokumenta podkrepil s posnetki, narejenimi iz zraka. Na strehi diplomatske zgradbe stoji bel šotor, valjaste oblike, ki ga je z ulice težko opaziti. Bela konstrukcija je menda na strehi vse od odprtja veleposlaništva, leta 2000.

Podobno »vohunsko gnezdo« je mogoče opaziti tudi na strehi ameriškega veleposlaništva, ki je od britanskega oddaljeno manj kot 150 metrov. Po poročanju časnika, so ameriške oblasti po izbruhu škandala zaradi domnevnega prisluškovanja Angeli Merkel začasno prekinile operacije v središču Berlina. To naj bi potrdila tudi infrordeča fotografija veleposlaništva, ki jo je posnela nemška televizija ARD. S fotografij je razbrati, da so naprave v »gnezdu« vse od izbruha afere izklopljene.

Manj kot dva tedna po zaostritvi retorike med ZDA in Nemčijo so zdaj na preizkušnji tudi odnosi med Londonom in Berlinom. Iz nemškega zunanjega ministrstva so sporočili, da so na zagovor že poklicali britanskega veleposlanika Simona McDonalda. V izjavi za javnost so še opozorili, da prestrezanje elektronske komunikacije iz diplomatskih institucij predstavlja neposredno kršitev mednarodnega prava.