Proces NSU: zadnji dan sojenja za ta teden

Obramba Beate Zschäpe je sodišče »zasula« z zahtevami.

Objavljeno
16. maj 2013 20.22
T. Sch., Delo.si
T. Sch., Delo.si
München − Končal se je prvi teden sojenja članici nemške neonacistične trojke Nacionalsocialistično podzemlje (NSU) Beate Zschäpe in soobtoženim. Zaznamovale so ga številne zahteve obrambe ter ledena in brezčutna glavna obtoženka, piše nemški časopis Süddeutsche Zeitung.

Kot je Delo poročalo, je obramba Beate Zschäpe že prvi dan sojenja 6. maja zahtevala izločitev sodnika Manfreda Götzla, zaradi pristranskosti. Zahtevo je sodišče zavrnilo, prav tako zahtevo drugega obtoženca Rolfa Wohllebna, katerega obramba je zahtevala izključitev treh dodatnih sodnikov.

Ta teden je obramba Beate Zschäpe zahtevala še odložitev procesa za tri tedne, ker še ni dobila celovitega vpogleda v dokumente odborov o NSU iz Münchna in Thüringena ter akte tajne službe. Dodatno so vložili zahtevo za izločitev zveznega državnega tožilca Herberta Diemerja in vrhovne tožilke Anette Greger ter zahtevo o snemanju celotnega procesa.

Vedenje Beate Zschäpe je »boleče neustrezno«

Zschäpejeva že vse dni procesa daje vtis ležernosti in brezčutnosti. Zvezni državni tožilec Diemer je zato poudaril, da je obtoženka vse drugo kot prijazno dekle, ki ni vedelo kaj dela, ampak teroristka, pretkana neonacistka, ki je bila trdno verjela v NSU in ubijanje tujcev.

Novinar turškega časopisa Hürriyet Celal Özcan je že prvi dan procesa povedal, da je bilo neznosno gledati obtoženko, ki je prišla v sodno dvorano kot »manekenka na modni pisti« brez lisic na rokah ali nogah. Mnogo svojcev žrtev je ne zmore pogledati. »Ne morem pozabiti njenega izraza zadovoljenosti in predrznosti,« je tako nemškemu časopisu Die Welt povedala hčerka ene od žrtev.

Turški mediji izčrpno poročajo o procesu

Že pri dodelitvi stalnih sedežev za novinarje v sodni dvorani so se turški mediji odzvali jezno in zahtevali korektnost nemškega sodišča. Tudi po dodelitvi sedežev pa turški novinarji ostajajo v dvomih, ali bodo obtožencem sodili pravično. Tako Nemčiji očitajo, da naj bi že od začetka več vedela o dejanjih NSU kot priznava zdaj, piše Die Welt.

V središču medijskega poročanja pa je glavna obtoženka Zschäpe, ki jo turški mediji imenujejo »nesramna nacistična nevesta«, samo sojenje pa vidijo kot »šov nacistične neveste«.