Propagandno sestreljevanje dokazov o katastrofi

Ukrajinska kriza: besedni boj, ki je že zdavnaj prerasel v pravo informacijsko vojno med Washingtonom in Moskvo, se še stopnjuje.

Objavljeno
27. julij 2014 19.26
Boris Čibej, zunanja politika
Boris Čibej, zunanja politika
Medtem ko na vzhodu Ukrajine potekajo resnični boji, se je med ponovno prebujenimi hladnovojnimi sovražnicami­ razvnela prava propagandna vojna.­ »Epsko zavajanje« ruskega predsednika Vladimirja Putina ima strašne posledice za ves svet, trdijo v britanski reviji Economist, na ruskem zunanjem ministrstvu pa ameriško zunanje ministrstvo obtožujejo, da njegova politika temelji na »očitnih lažeh«.

Zadnji besedni spopadi potekajo o tem, kdo strelja čez ukrajinsko-rusko mejo. Oblasti v Moskvi so ukrajinske oborožene sile že večkrat obtožile, da so njeni izstrelki poleteli na rusko ozemlje, v enem od takih napadov pa da je bil ubit en človek. Iz Washingtona je v zadnjih dnevih slišati trditve, da imajo trdne dokaze, kako ruska vojska strelja na ukrajinsko ozemlje. A največja informacijska vojna še vedno poteka o tem, kaj se je zgodilo z malezijskim potniškim letalom, v katerem je nad vzhodnoukrajinskimi bojišči umrlo skoraj 300 ljudi.

Uganka črnih skrinjic

V ZDA so pohiteli z obtožbami, da so letalo sklatili uporniki, ki da so samohodne raketne sisteme Buk ('bukev') dobili od ruske vojske. Najprej so se informacije pojavile v ameriških medijih, ki so objavljali izjave visokih, a neimenovanih predstavnikov obveščevalnih služb, potem so tudi uradni predstavniki ameriških oblasti govorili, da imajo satelitske posnetke, ki dokazujejo, da je bila raketa izstreljena z območja, ki ga nadzirajo uporniki.

Čeprav doslej teh posnetkov javnost še ni videla, se zdi, da v zahodnih medijih ni več takšnih, ki bi dvomili o tej razlagi dogodkov. Vsekakor se v nasprotju z ruskimi novinarji, ki o tem, kaj o njihovi državi pravijo na Zahodu, dovolj izčrpno poročajo, njihovi zahodni kolegi niso pretirano trudili, da bi predstavili uradne ruske poglede na katastrofo malezijskega boeinga. Na ruskem obrambnem ministrstvu so od začetka trdili, da so v času strmoglavljenja zaznali aktivnosti ukrajinskih vojaških radarjev, ki iščejo tarče za raketne izstrelke. Sprva ne Američani ne Rusi niso predstavili dokazov za svoje trditve, potem so v Moskvi prehiteli svoje »zahodne partnerje«, kakor Rusi še vedno pravijo Zahodnjakom.

Najvišji predstavniki ruskih obrambnih sil so v ogromnem televizijskem studiu na velikih zaslonih pokazali svoje satelitske posnetke, ki ne le da dokazujejo, kako so imeli Ukrajinci v času nesreče v bližini nameščene svoje »bukve«, ampak naj bi pričali tudi o tem, kako se je v trenutku strmoglavljenja blizu boeinga pojavilo ukrajinsko vojno letalo. Ruski vojaški vrh je napovedal, da bo svoje gradivo predal mednarodnim preiskovalcem, in izzval Washington, naj pokaže dokaze, če jih res ima.

O tem, kaj govorita črni skrinjici, ki sta se končno znašli v rokah preiskovalcev, ni še nič jasno. Toda tiskovni predstavnik Bele hiše Josh Earnest je pred dnevi ponovil: »Vemo, da so bili separatisti, ki so sestrelili malezijsko letalo, oboroženi s sistemom SA-11 [Natova oznaka za »bukev«]. Vemo, da je Rusija urila separatiste v uporabi takšnih sistemov.« Na te neposredne obtožbe so se v soboto odzvali na ruskem zunanjem ministrstvu z najostrejšo kritiko ameriških »partnerjev«, odkar traja zadnja ukrajinska kriza.

»Dokazi« iz socialnih medijev

»Sodeč po neizprosni negativni kampanji, ki jo je proti Rusiji sprožila ameriška administracija, se ta pri vodenju svoje zunanje politike čedalje bolj zanaša na očitne laži,« so zapisali v posebni izjavi. Po njihovih besedah je postalo nekaj vsakdanjega, da Washington za svoje trditve ne pokaže dokazov, ki bi jih lahko druga stran ovrgla ali vsaj komentirala. Ruski diplomati se ponorčujejo iz Earnesta, ki je govoril o tem, da ameriški dokazi temeljijo tudi na pričevanjih iz novih socialnih medijev. »Vse, kar ima Bela hiša povedati, je omejeno na omenjanje nekakšnih 'obveščevalnih podatkov', ki se jih ne da pokazati, oziroma, kar je totalni absurd, 'informacij iz socialnih medijev'.«

V Moskvi Washington pozivajo, naj odgovori na cel kup javnih vprašanj, ki so jih zastavili ruski vojaški vrh in predstavniki civilnega letalstva. Teh se je doslej nabralo vsaj 32, povezana pa so zlasti z delovanjem ukrajinskih oboroženih sil na dan tragedije. Medtem se je v nekaterih ruskih medijih pojavila »alternativna« razlaga dogodkov, v kateri kot storilci nastopajo Ukrajinci. V petek je agencija Ria Novosti objavila novico, ki je temeljila na izjavah dobro obveščenega, a neimenovanega vira iz vrha enega od rodov ukrajinske vojske, češ da so 17. julija, ko je nad Ukrajino umrlo 298 letalskih potnikov, potekale vaje 156. ukrajinskega polka protiletalske obrambe.

V članku je spretno omenjeno, da je bilo v Ukrajini prepovedano preizkušanje »bukev« od leta 2001, ko je ukrajinska vojska med vajami nad Črnim morjem po nesreči sestrelila rusko potniško letalo, v katerem je takrat umrlo 78 ljudi na poti iz Tel Aviva v Novosibirsk.