»Prost pretok oseb kot eden najbolj otipljivih dosežkov EU«

Evropski poslanci so pozvali k ohranitvi in krepitvi schengna.

Objavljeno
04. julij 2012 20.50
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si
Strasbourg - Evropski poslanci so danes v razpravi na plenarnem zasedanju v Strasbourgu v luči pogostih kršitev shengenskih pravil in reforme schengenskega sistema pozvali k ohranitvi in okrepitvi schengna. Poudarjali so, da je prost pretok oseb eden najbolj otipljivih dosežkov EU in se zavzeli za večjo vlogo Evropskega parlamenta pri schengenskem nadzoru.

Ciprski minister za evropske zadeve Andreas Mavrojanis je v imenu ciprskega predsedstva Svetu EU po pisanju Slovenske tiskovne agencije zatrdil poslancem, da se je svet zavezal, da bo spoštoval stališča evropskega parlamenta pred sprejetjem končne odločitve. Zagotovil jim je, da bo svet upošteval mnenje parlamenta. »Zavezani smo temu, da ohranimo in okrepimo prost pretok oseb kot enega najbolj otipljivih dosežkov EU,« je poudaril.

Številne kritike na izločitev EP

Iz poslanskih klopi je bilo namreč slišati številne kritike na nedavno odločitev držav članic, da iz odločanja o začasni uvedbi nadzora v schengenskem prostoru izločijo evropski parlament. V skladu z junija sprejetim predlogom bi odločanje o uvedbi nadzora ostalo v glavnem v rokah članic, parlament pa naj bi motilo predvsem to, da bi imel pri odločanju o novih pravilih za delovanje schengenskega evalvacijskega mehanizma le posvetovalno vlogo.

»Simbol Evrope«

Na ta problem je opozorila tudi Tanja Fajon (S&D/SD), ki je odločitev držav označila za nesprejemljivo. »Kakršnokoli spreminjanje evropskih meja zahteva evropsko odločanje,« je po pisanju STA poudarila. Schengen je po njenem simbol Evrope in poslanka pričakuje, da bo komisija strogo preverjala schengenske kršitve, predsedujoči Ciper pa bo razumel občutljivost te schengenske razprave. »Na kocki je resnično zaupanje naših državljanov, ki ga lahko izgubimo čez noč,« je opozorila.

Evropska komisarka za notranje zadeve Cecilia Malmström je ob koncu razprave izrazila pripravljenost komisije na bolj redna srečanja in razprave o evalvaciji schengna ter na pogovore o okrepitvi sodelovanja z Evropskim parlamentom. Povedala je še, da v Bruslju spričo nekaterih kršitev pripravljajo smernice za države. Komisija je tudi predlagala okrepitev ocenjevalnega mehanizma, da bi čim prej odkrila pomanjkljivosti schengenskega sistema.

Več poslancev je po pisanju STA opozorilo, da je krepitev nadzora na notranjih mejah schengna posledica krepitve skrajne desnice. Posvarili so, da je nestrpnost v Evropi nalezljiva in da moramo reči »ne« populizmu. Številni so menili, da je prost pretok oseb ena od vrednot, ki so za evropske državljane zelo pomembne, zato ga je treba braniti. Eden redkih, ki se s tem ni strinjal, je bil samostojni poslanec Auke Zijlstra, po mnenju katerega schengen omogoča prost pretok kriminalcev, kar ogroža varnost Evropejcev.

Parlamentarci so omenili so tudi nekatere konkretne domnevne kršitve schengenskih pravil, med njimi najpogosteje nadzor čeških vozil v Nemčiji, predvsem avtobusov. Malmströmova je dejala, da komisija glede teh primerov sodeluje z nemškimi in češkimi oblastmi, da bi dobila čim boljše podatke, kaj se dogaja in kako ukrepati.