Protesti bodo v Sočiju dovoljeni

Ruski predsednik Vladimir Putin je preklical prepoved protestov med zimskimi olimpijskimi igrami.

Objavljeno
04. januar 2014 19.31
OLY-2014-IHOCKEY-PUTIN
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Moskva − Ruski predsednik Vladimir Putin je danes poskrbel za odobravanje Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK), najverjetneje pa je pridobil tudi nekaj dodatnih političnih točk. Preklical je namreč odlok, s katerim je pred meseci v Sočiju, prizorišču zimskih olimpijskih iger, ki jih bo mesto gostilo med 7. in 23. februarjem, zaradi varnostnih razlogov prepovedal vse politične proteste oziroma demonstracije, ki ne bi bile povezane z OI.

Uradnega razloga za spremembo stališča Kremelj po pisanju ruske tiskovne agencije RIA Novosti ni podal, druge tuje agencije pa poročajo, da je to storil pod pritiskom MOK. Ta je danes pozdravil odločitev in sporočil, da je do nje prišlo potem, ko je Putin komiteju obljubil, da bo omilil pravila glede protestov. Predsednik MOK Thomas Bach je sicer že prejšnji mesec dejal, da so organizatorji zimskih OI pristali na tako imenovano protestno cono, območje v Sočiju, kjer bi bili protesti dovoljeni.

Kljub Putinovi današnji odločitvi bodo morali organizatorji morebitnih protestov pred shodom pridobiti odobritev policije, mestnih oblasti, regionalnega notranjega ministrstva in tajne službe. Sporočiti jim bodo morali število udeležencev, lokacijo shoda ali poti, po kateri se bodo podali protestniki, in časovni interval.

Prednost bo imela v Sočiju varnost. Bojazen pred morebitnimi napadi se je v Rusiji namreč še povečala po nedavnem dvojnem terorističnem napadu v mestu Volgograd v katerem je v nedeljo in ponedeljek umrlo 34 ljudi. V varnostnih službah poudarjajo, da bodo ob načrtovanih in najavljenih protestih lažje zagotavljali varnost na igrah. Poleg tega načrtujejo celo nadzor Sočija z brezpilotnimi letali, omejen dostop do mesta ter nadzor telefonov atletov in novinarjev, akreditiranih za dogodek.

Putin si je ogledal olimpijsko generalko

Ruski predsednik se te dni sicer mudi v Sočiju, kjer si ogleduje prizorišča olimpijskih iger. Včeraj se je tako s smučmi spustil po belih strminah, danes pa je odigral hokejsko tekmo in si ogledal generalko otvoritvene slovesnosti.

Podrobnosti slovesnosti so skrbno varovana skrivnost − novinarji se generalke tako niso smeli udeležiti −, nekaj informacij pa je kljub temu pricurljajo v javnost. Tako je znano, da se bo slovesnost 7. februarja, ki bo potekala na stadionu Fišt, začela ob 20. uri in 14 minut − čas simbolizira letnico iger −, trajala pa bo tri ure. Olimpijski ogenj bodo prižgali s plamenico, ki je bila na svoji poti do Sočija na vseh koncih Rusije in tudi v vesolju.