Protesti in slavje ob 100. rojstnem dnevu obsojenega nacista

Obsojeni nacistični zločinec Erich Priebke je danes v Rimu obeležil svoj stoti rojstni dan.

Objavljeno
29. julij 2013 21.07
ITALY-NAZI/
Mo. B., Delo.si, STA
Mo. B., Delo.si, STA

Rim - Pred blokom obsojenega nacističnega zločinca Ericha Priebkeja, v katerem ima stanovanje, se je zbralo več deset neonacističnih podpornikov, pa tudi protestnikov, med njimi tudi člani judovske skupnosti v Rimu, piše Slovenska tiskovna agencija.

Nekdanji stotnik SS Priebke je bil leta 1998 obsojen na dosmrtni zapor zaradi pokola v Ardeatinskih jamah blizu Rima, kjer je bilo leta 1944 ubitih 335 civilistov. Priebke pa zaradi visoke starosti kazen prestaja v hišnem zaporu v stanovanju v Rimu.

Za nacistične zločine se nikoli ni pokesal in jih obžaloval, zaradi česar je postal prava ikona med neonacisti. In ob njegovem današnjem stotem rojstnem dnevu se je pred njegovim stanovanjem zbralo več deset desničarskih skrajnežev in ga podprlo. »Vse najboljše stotnik. Bog bo sodil tistim, ki so te obtožili,« je pisalo na enem od transparentov.

Pred blokom pa so se zbrali tudi nasprotniki Priebkeja in neonacistov. Po poročanju tujih tiskovnih agencij je prišlo celo do prerivanja med obema skupinama. Priebkove nasprotnike je spodbodel njegov vnuk, ki je k dedu prišel s steklenico penine, da bi proslavili njegov rojstni dan.

Večje izgrede je preprečila policija, ki je zavarovala območje pred Priebkejevim domom, navaja STA.

Neonacisti so sicer popackali tudi sedež združenja ANPI, ki združuje italijanske partizane iz druge svetovne vojne. Na pročelje njihovega sedeža v Rimu so vandali narisali svastike in napisali sporočila v podporo Priebkeju. Podobna sporočila so bila sicer napisana tudi drugod v mestu, poročajo italijanski mediji.

Pokol civilistov v Ardeatinskih jamah pri Rimu velja za enega najhujših vojnih zločinov med drugo svetovno vojno v Italiji po padcu fašističnega režima, ko so na Apeninski polotok vkorakali Nemci. 335 ustreljenih talcev je bilo maščevanje za 33 nemških vojakov, ki so jih ubili italijanski partizani. Priebke pa je poveljeval enoti, ki je izvedla eksekucijo. Ukaz naj bi sicer dal sam Adolf Hitler.

Po vojni je Priebke pobegnil v Argentino, a so ga nato leta 1994 odkrili, potem ko je v pogovoru za neko ameriško televizijo priznal, da je sodeloval pri masakru v Italiji. Dejal je sicer, da je šlo za akcijo proti »teroristom«. Argentina ga je nato izročila Italiji, kjer je bil leta 1998 obsojen na dosmrtni zapor.

Danes je v hišnem zaporu, ki so mu ga odobrili zaradi starosti. Včasih pa se sprehodi tudi po okoliški četrti skupaj s svojim telesnim stražarjem in negovalko. Sicer naj bi bil že povsem gluh, zapuščal pa naj bi ga že tudi spomin, še navaja STA.