Protesti proti nasilju nad aborigini

V Sydneyju so izbruhnili protesti, potem ko so policisti hudo ranili dva avstralska staroselca.

Objavljeno
24. april 2012 09.46
Posodobljeno
24. april 2012 10.24
T. Sch., Delo.si
T. Sch., Delo.si
Sydney - Jezni protestniki so se danes zbrali pred sydneyjskim parlamentom. Protesti so se začeli zaradi dveh hudo ranjenih aboriginov, ki jih je policija aretirala v ukradenem avtomobilu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Najstnike je policija začela zasledovati v sydneyjski rdeči četrti. Kot povod za streljanje so policisti navedli, da sta najstnika pri begu povozili eno žensko in ogrožala druge pešce. Ko so policaji ustavili avtomobil, so začeli streljati. Štirinajstletnega voznika so zadeli v trup, 18-letnega sovoznika pa je krogla zadela v tilnik. Protesti so se začeli zaradi posnetkov, ki kažejo, da je eden od policistov najstnika udaril in ga povlekel iz avtomobila.

Danes se je zbralo okoli 150 ljudi, večina je prijateljev ranjenih najstnikov, ki policiji očitajo rasizem, ki naj bi bil tudi razlog za kruto ravnanje s fantoma. Protestniki želijo, da bi zadevo raziskala neodvisna preiskovalna skupina, saj ne želijo, da bi preiskavo vodila policija, dodaja AFP.

Aborigini so najbolj zapostavljena manjšina v Avstraliji. Staroselci imajo na eni strani krajšo pričakovano življenjsko dobo, na drugi pa je stopnja kriminalitete višja.