Protesti proti Putinu: To niso bile volitve

V Rusiji po predsedniških volitvah, na katerih je zmagal Vladimir Putin, še naprej opozarjajo na množične prevare.

Objavljeno
10. marec 2012 13.39
R. T., Delo.si
R. T., Delo.si
Moskva − V Rusiji se nadaljujejo protesti proti vladavini Vladimirja Putina, ki se po dveh predsedniških in enem premierskem mandatu vrača na položaj predsednika države. Na shodu v Moskvi se je danes po navedbah francoske tiskovne agencije AFP zbralo okoli 10.000 ljudi, kar je nekoliko manj kot na prejšnjih podobnih protestih.

Opozicijsko gibanje organizira proteste od parlamentarnih volitev decembra lani, a se je njihov elan po zmagi Putina na predsedniških volitvah pred tednom dni nekoliko umiril.

Na današnjem shodu v predelu Arbat v središču Moskve se je po navedbah AFP zbralo okoli 10.000 ljudi, medtem ko so organizatorji napovedali udeležbo 50.000 ljudi. Policija je naštela le okoli 3000 protestnikov.

»To niso legitimne oblasti,« je v nagovoru protestnikov dejal vodja opozicije Vladimir Rižkov. »Moramo pokazati, da nam ni vseeno, da gibanje ne bo izginilo,« pa je dejal eden od protestnikov. »To niso bile volitve. To ni predsednik,« je pisalo na transparentih.

Nasprotniki Putina, okoli 250, so se danes zbrali tudi v Sankt Peterburgu. Organizatorji shoda niso pridobili dovoljenja, zaradi česar je policija aretirala dvajset ljudi.

Putin je na nedeljskih volitvah prejel 63,6 odstotka glasov in je zmagal v prvem krogu. Opozicija in neodvisni opazovalci trdijo, da so volitve zaznamovale množične prevare.