Protesti v Kirgizistanu se nadaljujejo

V prestolnici Kirgizije že deveti dan potekajo protesti nasprotnikov predsednika Kurmanbeka Bakijeva, ki zahtevajo njegov odstop.

Objavljeno
19. april 2007 20.20
Protestniki na ulicah kirgizijske prestolnice
Biškek - Protesti nasprotnikov kirgizijskega predsednika Kurmanbeka Bakijeva, ki zahtevajo njegov odstop, se nadaljujejo že deveti dan. Danes se je tako pred prostori Bakijeva v središču kirgizijske prestolnice Biškek zbralo okoli 7000 protestnikov. Ti so v nekaj sto policistov, ki so varovali predsednikove prostore, začeli metati kamenje in steklenice, zaradi česar jih je policija pregnala s solzivcem.

Malo pred tem je opozicijski vodja Omurbek Tekebajev opozoril, da bi lahko izbruhnilo nasilje, ker organizatorji protestov vse težje nadzorujejo "mlade radikalce" med protestniki.

To revno srednjeazijsko državo politični nemiri pretresajo že vse od marca 2005, ko je odstopil dolgoletni predsednik države Askar Askajev. Bakijev, ki je na položaju nasledil Askajeva pa se sooča s vse večjim pritiskom opozicije, ki ga obtožuje korupcije in neizpolnjevanja obljub o gospodarskih in političnih reformah.

Zaradi nemirov v Kirgiji pa so zaskrbljeni tudi v Moskvi in Washingtonu, saj imata obe velesili v tej srednjeazijski državi svoji letalski oporišči.