Protesti v Madridu: »Ščijejo po nas in nam govorijo, da dežuje«

Špansko prestolnico je v soboto zavzela množica brezposelnih, med katerimi so prevladovali mladi.

Objavljeno
22. julij 2012 12.37
T. C., Delo.si
T. C., Delo.si
Madrid - Več sto brezposelnih Špancev je v soboto protestno zakorakalo skozi Madrid in uprizorilo najnovejšo v vrsti demonstracij proti kriznim varčevalnim ukrepom vlade konservativnega premiera Mariana Rajoyja. Položaj slednjega medtem otežujejo slabe novice s finančnih trgov, povzema STA.

Špansko prestolnico je v soboto zavzela množica brezposelnih, med katerimi so prevladovali mladi. Nekateri so za udeležbo v najnovejšem madridskem protestu iz domačih krajev prehodili po več sto kilometrov.

Najnovejši niz protestov v Španiji je sprožil sveženj novih varčevalnih ukrepov v vrednosti 65 milijard evrov, ki ga je 11. julija predstavila vlada. Ukrepi predvidevajo nadaljnje nižanje plač, posegajo pa tudi v nadomestila za brezposelnost.

Protestniki trdijo, da so vladni ukrepi, ki naj bi Španiji pomagali k zmanjšanju proračunskega primanjkljaja, uperjeni predvsem proti revnim. Prepričani so, da bodo le še dodatno oslabili špansko gospodarstvo.

»Ščijejo po nas in nam govorijo, da dežuje,« so protestniki svoje razpoloženje ponazorili na enem od številnih plakatov, ki so v soboto vihrali nad množico v Madridu.

Tudi v soboto so bili protestniki namenjeni v Puerto del Sol, ki je v minulih tednih postal središče shodov nezadovoljnih Špancev. V četrtek se je tam po pretežno mirnem protestnem sprehodu skozi Madrid zbralo več sto tisoč demonstrantov.

Na špansko vlado pa medtem poleg nezadovoljnega ljudstva pritiskajo tudi finančni trgi in mednarodni partnerji. Ne glede na odobreno evropsko pomoč španskim bankam, znižanje plač in dvigovanje davkov se državi namreč še vedno ni uspelo postaviti na noge.

Madridska borza je tako v petek zabeležila 5,8-odstotni padec, ne glede pomoč španskim bankam v višini 100 milijard evrov, ki jo je odobrila evroskupina, pa je nevarno narasla tudi zahtevana donosnost na španske državne obveznice. Še vedno tako obstaja možnost, da bo za evropsko pomoč poleg bank morala zaprositi tudi Rajoyjeva vlada.