Protesti v Rusiji: »Dovolj nas je, da zasedemo Kremelj«

Organizatorji so se zahvalili vsem udeležencem protesta in razglasili konec zbiranja. Protesti so minili mirno.

sob, 24.12.2011, 09:21; spremenjen: 17:25

Moskva -  Tokratni protesti so sledili podobnim shodom v prejšnjih nekaj tednih, a po napovedih naj bi bili množičnejši od dosedanjih. Po pisanju tiskovne agencije RT se je samo v Moskvi danes zbralo med 30 in 40.000 ljudi. Ruska opozicija ocenjuje, da se jih po vsej Rusiji udeležilo med 120 in 200.000.

Protestniki v Moskvi so se simbolično zbrali na aveniji Saharov, poimenovani po znanem oporečniku, borcu za človekove pravice in Nobelovem nagrajencu Andreju Saharovu.

Dosedanji rekord imajo sicer protesti, ki so potekali pred dvema tednoma in se jih je samo v Moskvi udeležilo kakih 50.000 ljudi. To je bil obenem tudi najmnožičnejši izraz jeze v Rusiji od kaotičnih 90. let prejšnjega stoletja.

Naslednjič milijon

Gonilna sila opozicijskih demonstracij Aleksej Navalni je dejal, da je protestnikov dovolj, da zasedejo Kremelj. »Mirno protestiramo,« je opisoval moskovsko dogajanje.

»Še naprej bomo hodili na ulice, vse dokler nam ne vrnejo, kar je naše,« je Navalni prek megafona sporočal zbranim. Zagotovil je, da se bo na prihodnjih protestih zbralo milijon ljudi.

Na Facebooku udeležbo potrdilo 40.000 ljudi

Deseti december je vlil poguma koaliciji opozicijskih sil, ki bodo skušale danes vsaj ponoviti ta uspeh, morda pa ga tudi izboljšati. Na Facebooku je svojo udeležbo na shodu v Moskvi potrdilo približno 40.000 ljudi, protesti pa bodo potekali tudi v več drugih mestih po vsej državi.

Ruski predsednik Dmitrij Medvedjev je v četrtkovem govoru o položaju v državi - očitno v želji, da vsaj nekoliko ugodi tistim, ki zahtevajo več demokracije - napovedal ponovno uvedbo neposrednih volitev guvernerjev, poenostavitev pravil za registracijo strank ter zmanjšanje zahtevanega števila podpisov volivcev za vložitev predsedniške kandidature.

Obljube Medvedjeva protestniki zavračajo

A voditelji protestov so te obljube zavrnili kot polovične koncesije Kremlja in vztrajajo, da je treba razveljaviti volilne rezultate in sklicati nove volitve ter odpustiti vodjo državne volilne komisije Vladimirja Čurova.

Kljub kritikam volitev in protestom je sicer v sredo že potekalo ustanovno zasedanje dume, spodnjega doma parlamenta, v kateri ima vladajoča Enotna Rusija po novem absolutno, ne pa več ustavne večine. A kot trdi opozicija, bi se Enotna Rusija brez prevar na volitvah 4. decembra odrezala še veliko slabše, kot se je.

Povezane novice

Rusija: o volitvah in protestih
15. december ob 06:00
Udeležencem shodov v podporo Putinu plačujejo honorarje. Naslednji velik shod ruske opozicije bo 24. decembra.

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se

Komentarji

Prikaži: starejši prej
6 komentarjev
Юзер

Need moar OMON

25. december 2011, ob 09:59:18
jup

Uspeh ameriške in britanske subverzije v Libiji in njena neokolonizacija je očitno prepričal zahodnjake da se da razkrojiti tudi Rusija. Ključna oseba je Putin ki ga je treba odstraniti .Vidni ameriški voditelj je že javno napovedal da ga čaka usoda Gadafija.
Američani imajo najmočnejšo vojsko na svetu ,toda še močnejše so njihove tajne službe. Te imajo po vsem svetu v vrhovih vlad in medijih svoje ljudi. V Sloveniji lahko z malo pozornosti opazimo o kom se piše i servira samo negativne podatke in katere se zamolčuje. O Putin se sistematično tudi v slovenskih medijih piše zgolj negativno. Nihče me ne bo prepričal da je to slučaj pa tudi je vprašanje ali to počnejo na pritisk ali za denar.

24. december 2011, ob 19:55:07
Neznan

Moskva ima 12 000 000 prebivalcev,in 50 000 NIC,Rusija ima 145 000 000 prebivalcev in je 200 000 protestnikov SE VECJI NIC.Ameriski zidje hrepenijo po Ruski zemlji in njenih naravnih bogastvih.
Putin ne se dat,samo naprej,GOOOOOOO PUTIN.

24. december 2011, ob 18:31:31
jup

Rusofobija .
Kar precej sem prepričan da so zaskrbljeni za demokracijo v Rusiji tisti ki Rusiji zaradi neke menda že kar podedovane fobije še nikoli niso želeli demokracije,napredka,uspeha,najmanj pa moči. Njihova skrb za demokracijo je samo pokrov pod katerim se je nabralo vse kaj drugega.
Že sam način kako spodkopavajo kredibilnost in legitimnost oblasti da v tujih medijih priobčujejo razne dvome o volitvah ki jih kot posamezni niso nikakor mogli preverjati nasproti tisoče tujih opazovalcev ki so potrdili njihovo verodostojnost ovrže njihove trditve.
Solženicin gleda Rusijo iz čisto druge perspektive kot Jakovljev. Po navodilih ozadja ki pa zares obstoja in to je CIA morajo naši novinarji pisati o Rusiji samo negativno. Danes Polona Frelih navaja razne avtorje da je za pojav Hilerja v evropskem prostoru kriva Rusija oziroma Stalin ki ga Evropa ni kaznovala. Ne zasledimo pa člankov o 15 milijonih žrtev ameriškega imperializma po drugi svetovni vojni recimo Vietnam Severna Koreja ,Latinsko ameriške državema zadnje roparski pohod na Libijo i zdaj pripravljane terena za napad na Iran.
Ker Rusije zdaj ne morejo obsojati zaradi komunizma zdaj iščejo ali montirajo druge vzroke Putin jim postaja trn v peti ker očitno obvlada politično situacijo in Rusijo. Solženicin kot ruski disident ki so ga zahodnjaki uporabili za protirusko propagando je nekako pred 2 letoma dal Putinu vse priznanje da je potegnil državo iz anarhije in gospodarskega kolapsa…. Človeške pravice se začno šele takrat ko se neha beda Solženicin je v svoji knjigi »Rusija v razsulu » potem ko je prepotoval celo Rusijo opisal kako se je sesula industrija in kako so prebivalci predvsem sibirskih mest in podeželja padli na najbolj obupno revščino in na najbolj preprosto pridelavo kmetijskih pridelkov ,nikjer pa ni niti pomislil da je tudi on k temu pripomogel .
Močna Rusija ne glede na sistem je šla Germanom in Anglosaksoncem zmerom na živce. In zmerom so jo napadali. Ponavadi so se tudi opekli. Zdaj imajo druge metode.Subverzijo in propagando. Pozabljajo pa
na Kitajskega slona ki bo belokožce iz glavnih svetovnih vlog naredil statiste. Kdor malo spremlja finančne tokove lahko sklepa da bo to prej kot v 10 letih.
Azija pripravlja svojo valuto in ko bo to uresničeno bo začetek konca ameriškega sna ,podobnega kot ga je nekoč sanjal Hitler.

24. december 2011, ob 17:59:33
jup

Sem za nove volitve. Po vseh teh zahrbtnih špekulacijah ki jih počenja desnica in jih razume tudi javost bi Jankovič povečal prednost za toliko da bi s SD imel verjetno že večino.

24. december 2011, ob 17:24:53
Bolek

Z ruskih ulic odmeva: "Rusija brez Putina" in "Nove volitve!"
Z slovenskih ulic odmeva: "Slovenija brez Kucana" in "Nove volitve"

24. december 2011, ob 16:08:26
6 komentarjev
Stran: <|1|>
Prikaži: starejši prej