Protesti v Rusiji: »Dovolj nas je, da zasedemo Kremelj«

Organizatorji so se zahvalili vsem udeležencem protesta in razglasili konec zbiranja. Protesti so minili mirno.

Objavljeno
24. december 2011 08.05
Posodobljeno
24. december 2011 08.21
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si

Moskva -  Tokratni protesti so sledili podobnim shodom v prejšnjih nekaj tednih, a po napovedih naj bi bili množičnejši od dosedanjih. Po pisanju tiskovne agencije RT se je samo v Moskvi danes zbralo med 30 in 40.000 ljudi. Ruska opozicija ocenjuje, da se jih po vsej Rusiji udeležilo med 120 in 200.000.

Protestniki v Moskvi so se simbolično zbrali na aveniji Saharov, poimenovani po znanem oporečniku, borcu za človekove pravice in Nobelovem nagrajencu Andreju Saharovu.

Dosedanji rekord imajo sicer protesti, ki so potekali pred dvema tednoma in se jih je samo v Moskvi udeležilo kakih 50.000 ljudi. To je bil obenem tudi najmnožičnejši izraz jeze v Rusiji od kaotičnih 90. let prejšnjega stoletja.

Naslednjič milijon

Gonilna sila opozicijskih demonstracij Aleksej Navalni je dejal, da je protestnikov dovolj, da zasedejo Kremelj. »Mirno protestiramo,« je opisoval moskovsko dogajanje.

»Še naprej bomo hodili na ulice, vse dokler nam ne vrnejo, kar je naše,« je Navalni prek megafona sporočal zbranim. Zagotovil je, da se bo na prihodnjih protestih zbralo milijon ljudi.

Na Facebooku udeležbo potrdilo 40.000 ljudi

Deseti december je vlil poguma koaliciji opozicijskih sil, ki bodo skušale danes vsaj ponoviti ta uspeh, morda pa ga tudi izboljšati. Na Facebooku je svojo udeležbo na shodu v Moskvi potrdilo približno 40.000 ljudi, protesti pa bodo potekali tudi v več drugih mestih po vsej državi.

Ruski predsednik Dmitrij Medvedjev je v četrtkovem govoru o položaju v državi - očitno v želji, da vsaj nekoliko ugodi tistim, ki zahtevajo več demokracije - napovedal ponovno uvedbo neposrednih volitev guvernerjev, poenostavitev pravil za registracijo strank ter zmanjšanje zahtevanega števila podpisov volivcev za vložitev predsedniške kandidature.

Obljube Medvedjeva protestniki zavračajo

A voditelji protestov so te obljube zavrnili kot polovične koncesije Kremlja in vztrajajo, da je treba razveljaviti volilne rezultate in sklicati nove volitve ter odpustiti vodjo državne volilne komisije Vladimirja Čurova.

Kljub kritikam volitev in protestom je sicer v sredo že potekalo ustanovno zasedanje dume, spodnjega doma parlamenta, v kateri ima vladajoča Enotna Rusija po novem absolutno, ne pa več ustavne večine. A kot trdi opozicija, bi se Enotna Rusija brez prevar na volitvah 4. decembra odrezala še veliko slabše, kot se je.