Protestniki v BiH tujim gostom onemogočili izhod iz parlamenta

Protestniki so opozorili, da otroci, rojeni po 13. februarju 2013, še vedno ne morejo dobiti osebnih dokumentov.

Objavljeno
07. junij 2013 13.29
Bosnia Identification Numbers
Mo. B., Delo.si, STA
Mo. B., Delo.si, STA

Sarajevo - Več sto protestnikov je v četrtek blokiralo zgradbo parlamenta Bosne in Hercegovine v Sarajevu, v kateri je bilo tedaj okoli 800 ljudi, med njimi tudi 200 gostov iz tujine. Blokada parlamenta se je razrešila šele zgodaj davi, ko je posredovala tudi policija in evakuirala tujce, poroča tiskovna agencija Federacije BiH Fena.

V parlamentu v Sarajevu je v četrtek potekala mednarodna investicijska konferenca, kar pa so protestniki izkoristili za blokado. Šele ponoči je visokemu predstavniku mednarodne skupnosti v BiH Valentinu Inzku uspelo doseči dogovor z demonstranti, da so iz zgradbe izpustili vse goste in uslužbence parlamenta.

Protesti so izbruhnili zaradi političnih prerekanj glede enotne matične številke državljanov, zaradi katerih vsi otroci, rojeni po 12. februarju 2013 ne dobijo te številke, s tem pa tudi ne možnosti, da bi dobili osebne dokumente. Povod za proteste je bil primer trimesečne Belmine Ibrišević, ki zaradi tega ni mogla na nujno zdravljenje v tujino, saj ni dobila potnega lista.

Zaplet je nastal, ker je z razsodbo ustavnega sodišča BiH 12. februarja letos prenehal veljati sedanji zakon o enotni matični številki v BiH, poslanci pa se niso uspeli dogovoriti za nov zakon - Srbi namreč vztrajajo, da bi morala številka še vedno razlikovanje po območjih, Bošnjaki pa temu nasprotujejo, saj bi na ta način še naprej spodbujali ločevanje po narodnosti.

Protestnikom pa je bilo dovolj politiziranja in stalnih blokad in so se podali na ulice. Vlada BiH je sicer sprejela začasno rešitev, a to protestnikov ni zadovoljilo in zahtevajo sprejem zakona.

Inzko je nato ponoči protestnikom zagotovil, da bo kot visoki predstavnik mednarodne skupnosti v BiH storil vse za sprejetje zakona. Obljubil je tudi, da bo že prihodnji teden sklical sejo Sveta za implementacijo miru, v katerem je 55 držav, ki skrbijo za izvajanje Daytonskega sporazuma.