Provokacije med skrajneži in »Okupirajmo« v Sacramentu

Sicer miroljubne protestnike je rasno izzivanje skrajnežev pahnilo v izbruh.

Objavljeno
28. februar 2012 09.56
K. V., Delo.si
K. V., Delo.si
Sacramento - Pripadniki gibanja Okupirajmo Oakland so v ponedeljek v kalifornijski prestolnici Sacramento s pestmi, steklenicami in drugimi predmeti napadli okoli 35 skarjnežev ter policiste, ki so jih varovali ob koncu njihovega protesta pred državnim kongresom. Skupila sta jo dva policista, dva »okupatorja« pa sta šla v zapor.

Obritoglavi in tetovirani pripadniki skupine »Projekt Južna Afrika« so pred kongresnim poslopjem Sacramenta demonstrirali proti nasilju črncev nad belci v Južnoafriški republiki. Na koncu so jih policisti spremljali do bližnje garaže, vendar pa jih pripadniki gibanja Okupiraj Oakland, ki so pred kongresom pripravili protidemonstracije, niso pustili pri miru.

Skrajneži pa so vrgli iz tira sicer mirne zagovornike socialne enakosti in razkrinkanja korupcije ameriškega finančno-političnega sistema. Kmalu po napadu so se policijske sile okrepile in razgnale okupatorje, vendar pa so v bolnišnico odpeljali tudi dva svoja ranjena. Še v času demonstracij pred kongresom so aretirali mladoletno najstnico, ki je imela svoje mnenje o ukazu policista, naj s tal pobere smeti. Odvlekli so jo v zapor za mladoletne.