Prva intervencijska brigada sil ZN

Brigada bo štela do 3000 vojakov, njen namen pa bo »nevtralizacija in razorožitev« upornikov v Kongu.

Objavljeno
29. marec 2013 10.02
DRCONGO-UNREST
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si
New York - Varnostni svet Združenih narodov je v četrtek potrdil mandat prvi intervencijski brigadi v zgodovini operacij ZN, ki ima mandat, da »nevtralizira« in »razoroži« uporniške skupine na vzhodu Demokratične republike (DR) Kongo. Resolucija po poročanju Slovenske tiskovne agencije posebej poudarja, da gre za izjemen ukrep, ne pa za preobrat v načinu delovanja ZN.

Na vzhodu DR Kongo nasilje med številnimi oboroženimi skupinami različnih etničnih skupin divja zadnjih 20 let. Razen etničnega sovraštva je motiv tudi mineralno bogastvo DR Konga.

ZN imajo tam 17.700 vojaških in 1400 policijskih pripadnikov misije Monusco, ki ji je četrtkova resolucija podaljšala mandat do konca marca prihodnjega leta. Do takrat ima mandat tudi nova intervencijska brigada, ki bo imela sedež v mestu Goma.

ZN še nimajo vojakov za brigado, ki bo štela med 2000 do 3000 vojakov v treh pehotnih bataljonih in bataljonu posebnih enot. Pomagala jim bodo tudi brezpilotna letala, ki bodo nadzirala mejo s sosednjo Ruando in Ugando.

Ruanda je sicer kot nestalna članica VS ZN glasovala za resolucijo, ki so jo predlagale ZDA, Francija in Togo.