Prvi izidi: Švicarji zavrnili najvišjo minimalno plačo na svetu

Predlog, ki bi vsakemu delavcu zagotavljala plačilo približno 18 evrov na uro, je podprlo manj kot 30 odstotkov volivcev.

Objavljeno
18. maj 2014 15.55
SWITZERLAND-VOTE-LABOUR-DEFENCE
Ma. Ja., Delo.si, B. K., Berlin
Ma. Ja., Delo.si, B. K., Berlin

Bern − Švicarski volivci so na današnjem referendumu zavrnili predlog o uvedbi zakonsko določene minimalne plače, kažejo prve projekcije švicarske televizije, ki jo povzema tiskovna agencija Reuters. Predlog o najvišji minimalni plači na svetu, ki bi vsakemu delavcu zagotavljala plačilo dvaindvajsetih frankov na uro ali štiri tisoč frankov na mesec, je podprlo manj kot 30 odstotkov volivcev.

Švicarski volivci po pisanju Reutersa običajno glasujejo proti predlogom, ki bi po njihovem mnenju lahko ogrozili uspeh gospodarstva. Kritiki predloga so opozarjali, da bi uvedba minimalne plače močno škodila konkurenčnosti Švice na svetovnem trgu in privedla do odpuščanja. Privrženci predloga, ki bi uvedel minimalno plačo v višini približno 4000 frankov oziroma slabih 3300 evrov na mesec, pa so trdili, da bi predlog zmanjšal plačna nesorazmerja.

Okoli pet milijona volilnih upravičencev se v Švici se danes izreka − oziroma se je že izreklo, saj so se volišča marsikje zaprla že ob 12. uri − še o treh vprašanjih, in sicer o nakupu lovskih letal gripen, o možnosti dosmrtne prepovedi dela z mladimi za pedofile ter o krepitvi primarnega zdravstva. Kot kažejo prvi podatki, so zavrnili tudi nakup švedskih vojaških letal, z veliko večino pa so glasovali za prepoved dela z otroki za obsojene pedofile.