Prvi maj v nemški prestolnici

V Berlinu je tudi na tokratni praznik dela napeto, ali bolje povedano, že na tako imenovano Valpurgino noč pred njim.

Objavljeno
01. maj 2012 11.09
Barbara Kramžar, Berlin
Barbara Kramžar, Berlin

Berlin - Še en berlinski prvi maj, še ena vroča poulična dogajanja: tako kot vsa leta po 1987, ko so skrajno levi demonstranti prvič z kamenjem zasuli policijske okrepitve, je v nemški prestolnici tudi na tokratni praznik dela napeto, ali bolje povedano, že na tako imenovano Valpurgino noč pred njim. Ponavadi gorijo avtomobili in se lomijo izložbena stekla v »alternativnem« okraju Kreuzberg/Friedrichshein, a so se najbolj ogorčeni nasprotniki kapitalizma tokrat zbrali tudi v tradicionalno priseljeniškem in delavskem Weddingu ter s parolo »Vzemi, kar ti pripada - proti rasizmu in socialnim omejitvam« demonstrirali proti naraščajočim stroškom stanovanja tudi v tem, doslej popolnoma »ne-cool« delu nemške prestolnice. Ker je ves Berlin vse bolj priljubljeno mesto življenja, se iskalci poceni stanovanj zdaj po Prenzlauer Bergu, Kreuzbergu, Friedrichsheinu in Neuköllnu neizogibno naseljujejo tudi v Weddingu in s seboj prinašajo tudi višje najemnine in druge stroške.

Nekaj tisoč jeznih demonstrantov se je zato včeraj soočilo z več tisočglavimi policijskimi enotami in ko so začele leteti prve steklenice in kamenje, so organizatorji demonstracije predčasno zaključili. Številni lastniki trgovin so izložbe pred napadom protikapitalističnih demonstrantov zavarovali že predtem, nekateri so nanje nalepili tudi napise: »To je tudi naš prvi maj!« Prvomajska strategija berlinske policije se že več let glasi: držanje ob strani, dokler so demonstracije mirne, če postanejo nasilne, pa odločno nastopijo tudi policisti.

To se je v torek zvečer tudi zgodilo v okrožju Kreuzberg, kjer se je na tisoče zbranih policistov vsul plaz kamenja, mimogrede pa so nasilni demonstranti razbili okna neke banke in bencinske črpalke. Pred tem so se tisoči zbrali na demonstracijah vodilnih nemških sindikatov za višje plače in socialno varnost pred Brandenburškimi vrati.

Kot ponavadi so na letošnji prvi maj v nemški prestolnici demonstrirali tudi skrajni desničarji, v okrožju Hellersdorf se jih je zbralo okrog šestdeset, pričakalo pa jih je petkrat več protidemonstrantov. Na kreuzberški Oranienstraße, originalnem mestu berlinskih prvomajskih demonstracij, pa so prebivalci mir in red tudi letos vračali s praznovanjem »Myfest«.

Namesto policijskih siren so predvajali glasbo, kjer so v preteklosti gorele barikade, so pekli klobasice. Pouličnega slavljenja se je udeležilo nekaj manj kot trideset tisoč ljudi.