Prvi polčas porazen za hrvaško vladajočo koalicijo

Če se poglobimo v izid volitev, postane jasno, da je SDP največja poraženka, pa tudi HDZ nima prav veliko razlogov za slavje.

Objavljeno
20. maj 2013 19.24
Dejan Vodovnik, Zagreb
Dejan Vodovnik, Zagreb
Zagreb - »Največji poraženec so laburisti,« je za Delo povedal analitik Višeslav Raos iz Centra za politične raziskave, ko je ocenjeval nedeljski prvi krog hrvaških lokalnih volitev, ki bodo nadaljevanje dobile 2. junija. Takrat bo tudi mogoče dokončno reči, kdo je zmagovalec in kdo poraženec volitev, ki so ponudile vpogled v trenutno razmerje moči na hrvaškem političnem prizorišču.

Precej nejasnosti in nedorečenosti je bilo pred tokratnimi lokalnimi volitvami, a je bilo vendarle že nekaj časa jasno, da se bo osrednja tekma bila med vladajočo koalicijo Kukuriku in opozicijsko HDZ. Svojevrstni preizkus so bile aprilske volitve poslancev v evropskem parlamentu, a se je izkazalo, da jih volivci niso vzeli preveč zares, saj je bila udeležba mizerno nizka. Na t. i. evropske volitve je tako odšel vsak peti volivec, nedeljskih lokalnih pa se je udeležil skoraj vsak drugi. Kako bo v drugem krogu, si ne upa napovedati nihče, tudi analitiki ne.

Višeslav Raos pa kljub vsemu meni, da sta obe osrednji stranki, SDP in HDZ, dosegli to, kar sta nameravali – »ostati v ospredju hrvaške politike«. In res, v obeh so lahko, vsaj po prvem krogu, zadovoljni z doseženim, glede na to, da je na eni strani HDZ z bremeni preteklosti, sodnimi procesi z nekdanjim prvim možem stranke Ivom Sanaderjem v glavni vlogi, s katerimi skoraj vsak dan začenjajo poročila na televizijah, na drugi strani pa SDP, ki kot glavna sila vladajoče koalicije prepričuje državljane, da »počne vse, kar lahko, da bi državo spravila iz godlje, v katero jo je popeljala HDZ«.

Če pa se vendarle nekoliko poglobimo v izid volitev, postane jasno, da je SDP največja poraženka nedeljskega glasovanja, obenem pa tudi HDZ nima prav veliko razlogov za slavje, kot menijo analitiki. Večino županov in polovico predsednikov županij bodo namreč izvolili šele v drugem krogu. HDZ je sicer na volitvah za člane mestnih svetov zmagala v dvanajstih večjih mestih, SDP v šestih, IDS v dveh, v po enem pa HDSSB in HNS.

Bandiću se nasmiha še peti mandat

Zagreb pa je vendarle Zagreb! Dolgoletnemu županu prestolnice in nekdanjemu pomembnemu članu SDP Milanu Bandiću, ki je v noči na ponedeljek sporočil, da mu v mostarski bolnišnici umira mama, je do zmage v prvem krogu zmanjkalo le nekaj odstotnih točk. Drugouvrščeni kandidat, minister za zdravje Rajko Ostojić, ki je kandidiral za SDP, je dobil krepko manj (22 odstotkov) glasov. Kandidatka HDZ Margereta Mađerić, ki jo je podprlo le pet odstotkov volivcev, pa je po volitvah izjavila, da so volivci desnice kot svojega kandidata očitno prepoznali Bandića. O tem, da je bilo proti slednjemu menda vloženih več kot 200 kazenskih ovadb zaradi zlorabe položaja in podobno, doslej sploh ni bilo govora.

Izid prvega kroga nakazuje, da se bo SDP po 13 letih vladanja v hrvaškem glavnem mestu bržkone preselila v opozicijo, čeprav je njena lista dobila najvišjo podporo – dobrih 25 odstotkov glasov. Težko je namreč verjeti, menijo analitiki na čelu z Žarkom Puhovskim, da bo šla ta stranka v koalicijo z Bandićevo Državljansko listo ali HDZ, medtem ko ji morebitni povolilni dogovor s koalicijo liberalne, kmečke in zelene stranke ne bi zagotovil večine v zagrebški mestni skupščini.

Nekaj malega zadoščenja pa utegne SDP, na čelu s premierom Zoranom Milanovićem, ki je po prepričanju mnogih resnično razočaran nad volilnim izidom, dobiti v Splitu, kjer je njen kandidat Ivo Baldasar v prvem krogu dobil malenkost večjo podporo od Vjekoslava Ivaniševića iz HDZ, s katerim se bosta pomerila v drugem krogu.

(Ne)pričakovano pa se v drugi krog ni uvrstil dosedanji splitski župan Željko Kerum. SDP ima tudi možnost sestaviti koalicijo, s katero bi si zagotovila večino v splitski mestni skupščini. A je na drugi strani menda, vse izničil volilni rezultat na Reki, kjer »večnemu« rdečemu županu iz vrst SDP Vojku Obersnelu tokrat ni uspelo zmagati v prvem krogu, ampak ga 2. junija čaka Hrvoje Burić iz HDZ.