Prvi ruski mačo Putin možato preživel prvi tuš

Premier Vladimir Putin je vrhunec predvolilne kampanje izkoristil za utrjevanje mačo imidža.

Objavljeno
22. november 2011 19.23
Posodobljeno
23. november 2011 07.30
Polona Frelih, Moskva
Polona Frelih, Moskva

Moskva – Do ruskih parlamentarnih volitev je manj kot dva tedna in ruski premier Vladimir Putin je vrhunec predvolilne kampanje izkoristil za utrjevanje mačo imidža.

Po propagandnih akcijah, v katerih je uspaval sibirskega tigra in se fotografiral za krmilom vojaškega lovca, formule 1 in harleyja davidsona, si je zadnji konec tedna nadel še hokejsko uniformo, udeležil pa se je tudi dvoboja v težki kategoriji mešanih borilnih veščin.

A dogodek mu, ne samo zaradi zmage »jeklenega Rusa« Fjodorja Emelijanenka, verjetno ne bo ostal v najlepšem spominu. Na stadionu z 22.000 gledalci so ga prvič v njegovi karieri izžvižgali in obkladali z vzkliki »Izgini« in »Fuj«. Svoje prvo javno ponižanje je prenesel zelo možato.

Putinu pomaga tehnologija

Njegovi propagandni strategi so hiteli pojasnjevati, da so bili žvižgi namenjeni poraženemu Američanu Jeffu Monsonu, državne televizijske postaje pa so posnetek Putinovega nastopa v ponovitvah podložile s ploskanjem in vzkliki odobravanja. A kljub novim tehnologijam škode ni bilo mogoče odpraviti in na portalu Youtube si je necenzurirani posnetek ogledalo več kot 700.000 ljudi. Zdaj zaradi zahtevka za avtorske pravice ni več dostopen. »Putin je bil prvič v zgodovini izžvižgan,« so incident pospremili na neodvisni radijski postaji Eho Moskvi.

»To je konec obdobja, v katerem je bilo izražanje nestrinjanja z vrhovnim ruskim voditeljem tabu,« je zapisal najbolj znani ruski bloger Aleksej Navalnij. »Ljudje, ki gledajo borilne veščine, niso ravno ljubitelji ipada, ampak možata publika, ki je prej oboževala Putina. Kar se je zgodilo na stadionu, je resen signal njegovim propagandnim strategom,« je komentator radijske postaje Kommersant FM Konstantin Eggert sklenil, da je prvi ruski mačo doživel svoj prvi hladen tuš. Še bolj sarkastično se je odzvala ruska blogosfera. »Naš dragi mali Fjodor. Stal si tik ob Putinu, kar je bila tvoja priložnost, da postaneš narodni junak. Na žalost si zamudil priložnost,« se je uporabnik Euginealive obrnil na zmagovalca dvoboja. »Putin se je odločil, da bo nabiral politične točke in začutil ljubezen svojih volivcev. Izžvižgali so ga. Verjetno je mislil, da imajo vsi ljubitelji borilnih veščih radi tatove,« je zapisal bloger cadu3m. »Ne vem, ali je Vladimir Vladimirovič dobro spal, vem pa, da si bo presenečenje dolgo zapomnil. Upam, da je potegnil prave sklepe o svoji megapopularnosti,« je bilo mogoče prebrati na spletni strani Polit.ru.

Ni izključeno, da je Putin prav zaradi omenjene zaušnice svoj tradicionalni pogovor z državljani prestavil na čas po volitvah. Še vedno je najbolj priljubljeni politik, vendar ima najnižjo podporo po avgustu 2000, ko se je njegova priljubljenost zmanjšala zaradi nesreče jedrske podmornice Kursk, v kateri je umrlo 118 mornarjev. Po podatkih neodvisnega centra za javno mnenje Levada ga je še pred letom dni podpiralo 77 odstotkov državljanov, oktobra pa le še 61 odstotkov.

Manjša podpora Medvedjevu

Podporo izgublja tudi ruski predsednik Dmitrij Medvedjev, ki bo Enotno Rusijo popeljal na volitve in se je prav tako odločil, da se bo do volitev raje držal bolj v ozadju. Svoj zadnji nagovor narodu, v katerem predsednik vsako leto nastopi pred člani obeh domov parlamenta in bi v skladu s prvotnimi načrti moral potekati danes, je prestavil na povolilno obdobje. Njegovemu izgovoru o prezaposlenosti ne verjame nihče in Igor Bunin iz moskovskega Centra za politične tehnologije je zamudo pripisal pomanjkanju jasne vizije: »Medvedjev postaja vse bolj klon Putina, hkrati pa se trudi ohraniti podobo velikega modernizatorja. Nastop je prestavil, ker ne ve, kaj naj pravzaprav pove.«