Ptičja gripa: V Šanghaju začasno zaprli perutninske tržnice

Za virusom ptičje gripe H7N9 je doslej umrlo šest ljudi, zadnji je bil 64-letni kmetovalec iz province Zhejiang.

Objavljeno
05. april 2013 14.23
TOPSHOTS-CHINA-HEALTH-FLU
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Šanghaj - Šanghajske lokalne oblasti so zaradi ptičje gripe H7N9 sprejele izredne ukrepe, s katerimi nameravajo zajeziti širjenje bolezni. Med drugim so ukazale izredni zakol 20.000 glav perutnine, začasno pa so zaprle tudi perutninske tržnice.

Za varnostne ukrepe so se odločile potem, ko so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP pri golobu s tržnice Huhuai potrdili prisotnost virusa. Tržnico so nemudoma zaprli, pokol živali izvršili prek noči, danes zjutraj pa so obiskovalci naleteli na lesene prepreke in opozorilne trakove, s katerimi so zapečatili območje.

Kljub temu, da je za virusom od januarja letos umrlo šest ljudi, zadnji je bil 64-letni kmetovalec iz province Zhejiang, Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) svari, da ni razloga za paniko. Doslej namreč še niso našli dokaza, da bi se bolezen prenašala iz človeka na človeka.

Tudi predstavnica šanghajskega centra za nadzor bolezni Fan Wu je zatrdila, da možnosti za prenos bolezni v druge države ni. Na Kitajskem so sicer doslej potrdili 14 primerov okužbe z virusom N7H9, večino v provinci Šanghaj in Zhejiang.