Pusićeva: Slovenija in Hrvaška bi morali spor o LB urejati sami

Hrvaška ministrica meni, da reševanje spora ne bi smelo vplivati na ratifikacijo hrvaške pristopne pogodbe z EU.

Objavljeno
22. julij 2012 19.38
Posodobljeno
22. julij 2012 19.51
Pi. K., Delo.si
Pi. K., Delo.si
Zagreb - Hrvaška zunanja ministrica Vesna Pusić se je danes odzvala na izjave slovenskega kolega Karla Erjavca o »realni možnosti«, da Slovenija ne bo ratificirala pristopne pogodbe med Hrvaško in EU, če Zagreb vprašanja LB ne bo hotel urejati v okviru pogajanj o nasledstvu. Po njenem mnenju povezovanje LB z ratifikacijo ne prinaša nič dobrega za nikogar, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Pusićeva je pred odhodom na obisk v Bruselj na zagrebškem letališču Pleso novinarjem povedala, da mora biti reševanje spora o LB popolnoma ločeno od ratifikacije hrvaške pristopne pogodbe z EU.

»Edini način, ki je dober in ki smo ga predlagali, je, da bi ločili ti dve vprašanji. Oni (Slovenija) so sprejeli pobudo, da hrvaška in slovenska stran imenujeta finančna strokovnjaka, ki bosta predlagala rešitev,« je izjavila Pusićeva. Po njenem mnenju bi morali državi spor o LB urejati sami.

Kot je poudarila, se je o LB treba pogovarjati in priti do rešitve, hrvaško-slovensko evropsko partnerstvo pa je popolnoma drugačen projekt.

Ocenila je, da je nastopil najboljši čas za začetek ratifikacije hrvaške pristopne pogodbe z EU v slovenskem parlamentu, saj bi z njim Slovenije poslala pozitivno sporočilo hrvaški javnosti. »Pričakujem, da se bo omenjeni postopek začel, vprašanje LB pa bomo reševali brez odlašanja,« piše STA.  Ministrica sicer meni, da postopek ratifikacije v drugih državah članica EU poteka brez težav. Ministrica je sicer pred časom dejala, da ne pričakuje težav z ratifikacijo hrvaške pogodbe v slovenskem parlamentu.

Pusićeva pričakuje, da bosta finančna strokovnjaka France Arhar in Zdravko Rogić uspela poiskati za vse sprejemljivo rešitev. »Gre za poskus, da se strokovnjaka usedeta za mizo in predlagata nekaj, s čimer bi obe strani lahko živeli. Mislim, da je to resnično edini normalen in civiliziran način, da spor poskusimo urediti, saj so odnosi med Hrvaško in Slovenijo pomembni na dolgi rok in upam, da se tega vsi zavedajo.«