Pussy Riot: Naj gredo k vragu s pomilostitvijo

Pritožbo na petkovo obsodbo na sodišču nameravajo vložiti takoj, ko bodo prejeli kopijo razsodbe.

Objavljeno
20. avgust 2012 10.50
Posodobljeno
20. avgust 2012 10.50
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si
Moskva - Članice ruske punk zasedbe Pussy Riot ruskega predsednika Vladimirja Putina ne bodo prosile za pomilostitev, potem ko jih je moskovsko sodišče v petek obsodilo na dve leti zapora zaradi spornega protesta proti Putinu in Ruski pravoslavni cerkvi v moskovski katedrali, je danes sporočil njihov odvetnik Nikolaj Polozov.

»Njihove dejanske besede so pravzaprav bile: Naj gredo k vragu s pomilostitvijo,« je povedal odvetnik Polozov. Je pa obenem napovedal, da nameravajo pritožbo na petkovo obsodbo na sodišču vložiti takoj, ko bodo prejeli kopijo razsodbe, piše Slovenska tiskovna agencija.

Članice Pussy Riot - 24-letno Marijo Aljohino, 23-letno Nadeždo Tolokonikovo in 29-letno Jekaterino Samučevič - je moskovsko sodišče v petek zaradi spornega februarskega protesta spoznalo za krive huliganstva iz verskega sovraštva in jih obsodilo na dve leti zapora v delovnem taborišču. Odločitev sodišča je tako v Rusiji kot drugod po svetu naletela na močno neodobravanje javnosti.

Medtem ko Putinov tiskovni predstavnik razsodbe še ni želel komentirati, pa je tiskovni predstavnik ruskega zunanjega ministrstva Aleksander Lukaševič zatrdil, da temelji petkova odločitev sodišča na podobnih zakonih, kot so v veljavi tudi v tujini.

Po njegovih besedah podobna zakonodaja, kot so jo uporabili v primeru Pussy Riot, med drugim velja v Nemčiji. Nemški kazenski zakonik tako na primer predvideva tri leta zapora za vsakršno motenje verskega čaščenja ali razžalitev verske skupnosti, je po pisanju STA dodal.