Pussy Riot: »Rusija bo svobodna, ko se bo rešila Putina«

Madonna je članici Pussy Riot predstavila skorajda do roba napolnjeni veliki športni in koncertni dvorani v Brooklynu.

Objavljeno
06. februar 2014 19.14
Posodobljeno
06. februar 2014 21.14
Branko Soban, zunanja politika
Branko Soban, zunanja politika
New York - »Rusija bo svobodna! Rusija bo svobodna!« sta Nadežda Tolokonikova in Marija Aljohina, članici moskov­ske skupine Pussy Riot, vzklikali pred nabito polno dvorano Barclays Centra, kjer je Amnesty International priredil dobrodelni koncert, kakršnega Amerika že dolgo ni doživela.

Z vrsto nekdanjih in sedanjih pop zvezdnikov. Tudi z Madonno, ki je članici Pussy Riot, svoji sobojevnici za svobodo, kot pravi, predstavila skorajda do roba napolnjeni veliki športni in koncertni dvorani v Brooklynu.

Dobrodelni koncert Amnesty International, ki se je končal v četrtek ob enih zjutraj, je bil prvi tako velik koncert po znameniti svetovni turneji iz leta 1988 s Stingom, Petrom Gabrielom in Bruceom Springsteenom, ki so svet takrat prebujali z geslom Človekove pravice zdaj. A zasedba današnjega koncerta za človekove pravice je bila tudi tokrat nadvse imenitna, saj so se na odru ogromne dvorane v petih urah poleg nekaterih manj znanih obrazov zvrstili tudi filmska igralka Susan Sarandon, Bob Geldof, Yoko Ono, Blondie, temnopolta raperska pevka Lauryn Hill, Flaming Lips, Tegan and Sara pa seveda Imagine Dragons, ki so s svojim tolkalskim repertoarjem poskrbeli za enega najbolj vročih vrhuncev koncerta.

Madonna s palico

Toda glavni zvezdnici zares imenitnega večera sta bili vendarle Nadežda Tolokonikova in Marija Aljohina, ki ju je na oder pripeljala Madonna. Oblečena je bila v črno in v rokah je nosila palico, ki jo je bilo mogoče razumeti tudi kot nekakšno grožnjo režimu, ki je zaprl njeni ruski prijateljici.

Madonna je na začetku seveda najprej govorila predvsem o sebi. V Moskvi je imela koncert ravno v času, ko se je leta 2012 začel proces proti Pussy Riot. Takrat so tudi njej grozili z zaporom, zaradi domnevne promocije gejevskega obnašanja.

Toda zaradi groženj ni niti malo spremenila svojega koncerta, je ponosno poudarila na odru in dodala, da bi moral biti ves svet tako pogumen, kot sta članici Pussy Riot. In Nadežda Tolokonikova in Marija Aljohina sta potem v resnici nadvse spretno izkoristili ta njen izziv. V svojem odločnem političnem nastopu sta pogumno pozvali k političnim spremembam v Rusiji in odločni podpori vseh, ki se doma borijo proti Putinovemu režimu. Rusija bo svobodna, sta dejali, a šele takrat, ko se bo rešila Putina.

Članici Pussy Riot, ki sta zaradi amnestije na prostosti pravzaprav šele dober mesec, marca 2012 sta bili obsojeni na dve leti zapora zaradi huliganstva, sta v ZDA prispeli v okviru svoje svetovne turneje, na kateri pojasnjujeta prave razmere v Rusiji.

V New York sta na povabilo Amnesty International prileteli dan pred koncertom. In že takoj po prihodu ju je čakala prva obveznost: sprejem za ozko skupino povabljencev - sam sem tja prišel s pomočjo prijateljev - v razkošnem zasebnem stanovanju Laure in Davida Rossa (ona je psihiatrinja, on pa znan newyorški odvetnik) na Park Avenue. Tam je gostji iz Rusije najprej pozdravil Steven Hawkins, izvršni direktor Amnesty International v ZDA, med gosti na sprejemu pa so bili tudi Yoko Ono, britanski glasbenik Roger Waters in filmski igralec Richard Gere.

Boj za politične zapornike

Nadežda Tolokonikova in Marija Aljohina, med prijatelji znani kot Nadja in Maša, sta mi v pogovoru dejali, da ostajata v Rusiji. Zahvalili sta se vsem, ki so jima pisali in ju podpirali med prestajanjem kazni. »Brez te podpore najbrž ne bi preživeli,« je dejala Maša, ki je pred aretacijo študirala novinarstvo, medtem ko se je Nadja ukvarjala predvsem s filozofijo. Prav zato bosta zdaj vse svoje sile usmerili predvsem v boj za osvoboditev vseh političnih zapornikov v državi, ki jih je v ruskih zaporih še zelo veliko.

Zato ustanavljata nevladno organizacijo za človekove pravice z delovnim naslovom Cona zakona. Cona je v Rusiji izraz, s katerim opisujejo ruske zapore in taborišča. Teritorij, kjer že od nekdaj vlada popolno brezpravje. In kjer zaporniki živijo v nemogočih razmerah. Nadja je, denimo, od jutra do večera šivala policijske uniforme. Šele ko se je uprla, so njen delovnik skrajšali na osem ur.

Ju je predsednik Putin osvobodil zaradi morebitne otoplitve v Rusiji? Je režim postal bolj človeški? »Nikakor! To je storil zaradi pritiskov domače in tuje javnosti. In seveda zaradi olimpijskih iger v Sočiju, ki so njegov osebni projekt, nekakšen življenjski cilj. Putin namreč veliko da na svoj imidž v svetu. A tamkajšnji športni objekti nimajo nič opraviti Rusijo.

Zgrajeni so z denarjem, ki ga je oblast ukradla davkoplačevalcem. Zato vladajoča nomenklatura divje preganja vse, ki opozarjajo na zlorabe in korupcijo. In pravi pogromi se bodo začeli takoj po igrah, ko mednarodna javnost ne bo več tako pozorna na dogajanje v Rusiji. Politiki, ki bodo obiskali Soči, bodo s svojim prihodom pravzaprav legalizirali Putinov režim. Tega se najbrž sploh ne zavedajo dovolj,« pravita članici Pussy Riot, ki menita, da Putin pravzaprav ni tako močan, kakor ga vidijo v svetu. Je šibak politik, ki izgubljeno nacionalno idejo zdaj išče v povezavah s cerkvijo in športom.

V ZDA so članici Pussy Riot raglasili za veliki junakinji. Toda oče Sergej Lukjanov iz ruske pravoslavne cerkve v Brooklynu je v ameriških medijih izjavil, da to ne bo držalo. Skrunitev vsakega sakralnega objekta, mošeje ali cerkve, kar so po njegovem storile članice Pussy Riot s svojim huliganskim nastopom v moskovski katedrali Kristusa odrešenika, namreč ni junaštvo, ampak prej Satanovo delo.