Putin kljub podvigom »običajen fant«

Ruski premier Vladimir Putin je v želji, da bi izboljšal svojo javno podobo, znova izvedel enega izmed svojih podvigov.

Objavljeno
21. marec 2011 15.28
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si
Moskva - »Kako lepa mačka,« je šepetal ruski premier, ko si je v soju kamer ogledoval ogroženega snežnega leoparda, 10-letnega Mongola, ki so ga sredi marca ujeli znanstveniki - naposled so ga le izpustili ta konec tedna, le malo po Putinovem obisku -, leopard pa je v zameno previdno opazoval človeka, ki zadnjih deset let vlada Rusiji.

Pozneje je v intervjuju za rusko državno televizijo Putin povedal, da zaščita ogroženih živalskih vrst kot je snežni leopard dokazuje, kako zelo se je Rusija v zadnjih letih spremenila. »Rusija skrbi za naravo in svoja bogastva ter jih ohranja za bodoče rodove,« je dejal. Dodal je še, da je z izjemo zadnjih desetih let vselej živel preprosto. »Živel sem kot običajen fant in tak bom vse življenje,« je dejal. »Ko razmišljam o kakšni odločitvi, vselej pomislim na to, kako bo vplivala na običajnega državljana.«

Bližnje srečanje s snežnim leopardom, ki je tudi ena izmed maskot prihajajočih olimpijskih iger leta 2014 v Sočiju, je le še utrdilo Putinovo podobo mačo moškega, ki jo ruski premier skrbno neguje z raznovrstnimi podvigi. V osmih letih, ki jih je preživel kot ruski predsednik, in treh v vlogi premierja, se je Putin namreč naučil, kako prek televizijskih kamer uspešno izoblikovati podobo jeklenega človeka, ki je Rusom tako pri srcu. Tako so ga kamere »ujele« pri gašenju obsežnih gozdnih požarov, ki so pustošili po ruskih prostranstvih; do pasu golega med ribolovom in jezdenjem; med plavanjem v ledenih vodah; pri lovu na vzorec kitove kože in med potopom na dno najglobljega jezera na svetu - Bajkalskega jezera v Sibiriji. Poleg tega se je Putin že večkrat srečal z ogroženimi zvermi, in sicer je na uspavanega polarnega medveda namestil napravo za sledenje, v divjino izpustil leoparde in uspaval sibirskega tigra.