Putin na Kitajskem o krepitvi zavezništva med državama

Ni naključje, da je ruski predsednik Vladimir Putin Kitajsko obiskal pred Združenimi državami Amerike.

Objavljeno
05. junij 2012 11.46
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Peking - Ruski predsednik Vladimir Putin je danes prispel na tridnevni obisk na Kitajsko, kjer se bo srečal z državnim vodstvom, se udeležil vrha Šanghajske organizacije za sodelovanje (SCO), ob robu pa se bo sestal tudi z iranskim predsednikom Mahmudom Ahmadinedžadom, poroča STA.

Putinov obisk bo namenjen krepitvi vse tesnejšega zavezništva s Kitajsko, ki je ključen del ruske diplomatske in gospodarske strategije. Putin, ki je pred manj kot mesecem začel tretji predsedniški mandat, je minuli teden že obiskal Nemčijo in Francijo, Kitajska pa je simbolično prišla na vrsto pred ZDA.

Občasno težavni odnosi med Moskvo in Pekingom so se v 12-letih Putinove vladavine precej otoplili, državi pa s podobnimi stališči nastopata tudi na mednarodnem prizorišču. Putin in kitajski predsednik Hu Jintao bosta tokrat verjetno uskladila stališča glede krize v Siriji in iranskega jedrskega vprašanja, pri katerih imata Rusija in Kitajska kot stalni članici Varnostnega sveta ZN pomembno vlogo.

Pred tretjim krogom pogajanj o iranskem jedrskem programu med Teheranom in šesterico velikih sil, ki bo 18. in 19. junija v Moskvi, se bo Putin v sredo ob robu vrha SCO v Pekingu sestal tudi z iranskim predsednikom Mahmudom Ahmadinedžadom.

Putinova udeležba na vrhu SCO, ki velja za protiutež zvezi Nato, je simbolična glede na to, da se ni udeležil nedavnih vrhunskih srečanj skupine G8 in Nata v ZDA.

Putin je sicer reden gost kitajskih voditeljev, Peking je nazadnje obiskal oktobra lani še v vlogi premiera. To je bilo tudi njegovo edino potovanje v tujino, potem ko je septembra napovedal kandidaturo na predsedniških volitvah.