Putin: Za protesti stojijo ZDA

Po tri dni trajajočih protestih je Putin dejal, da bi se morale oblasti začeti pogovarjati z opozicijo.

Objavljeno
08. december 2011 11.05
Posodobljeno
08. december 2011 11.10
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Moskva − Ruski premier Vladimir Putin je Združene države Amerike obtožil spodbujanja povolilnih protestov, ki se v zadnjih dneh v Rusiji kar vrstijo. Kot je dejal, je ameriška državna sekretarka Hillary Clinton, ki je ruske volitve označila za prevaro, s tem nasprotnikom Kremlja poslala sporočilo. »S podporo ameriškega State departmenta so začeli svoje aktivnosti,« je dejal Putin in dodal, da so ZDA za vplivanje na volitve porabile stotine milijonov dolarjev.

Po tri dni trajajočih protestih je Putin dejal, da bi se morale oblasti začeti pogovarjati z opozicijo. Kljub temu je nekaj vodij opozicije obtožil sebičnega delovanja. »Vsi smo odrasli in razumemo, da nekateri organizatorji sledijo dobro znanemu scenariju, da bi zadostili lastnim političnem ciljem,« je dejal.

Ruski premier je poleg tega posvaril, da bodo vsi, ki delajo za tuje vlade in bodo pokušali vplivati na rusko politiko, za to odgovarjali. Opozoril je, da se morajo tisti, ki kršijo pravila, soočiti s posledicami. »Če nekdo prekrši zakon, morajo varnostne sile zakon uveljaviti z vsemi sredstvi,« je v prvem odzivu na proteste dejal Putin.

Zaskrbljenost zaradi izvedbe nedeljskih parlamentarnih volitev v Rusiji so sicer izrekli številni mednarodni opazovalci. Da bi jih morali ponoviti meni tudi nekdanji sovjetski voditelj Mihail Gorbačov.